Jaarlijks gooien merken en retailers alles samen een miljard kilo karton weg aan displays. Duurzaam is anders. De intelligente, herbruikbare displays van Pure Value bieden een oplossing.
Co-creatie
Zoekt u een goede reden om op 3 en 4 oktober naar het RetailDetail Food Congress te komen? Zoek niet langer! Er zijn tal van redenen, maar een hele goeie is dat Bram van Schijndel van Ahrma Proteus Pooling en medeoprichter van Pure Value er als spreker aangekondigd staat. Wij stelden hem al enkele vragen.
Welk traject heeft u gebracht waar u nu staat?
“Vijftien jaar ben ik bezig geweest met het samenbrengen van merken en retailers, om ernaar te streven de logistieke keten samen zo duurzaam mogelijk in te richten. Het doel is: de keten verduurzamen vanuit co-creatie. Toen ik Geert Marivoet en Sandy Defauw had ontmoet, bleek dat zij na vijfentwintig jaar in de wereld van displays een gelijkaardige visie hadden.”
Hoe vertaalt u die toekomstvisie dan concreet?
“Retailers en merken kunnen samen dusdanig duurzaam met promotionele displays omgaan, dat we in de toekomst het vele karton niet meer weggooien, maar hergebruiken. Daartoe is enige standaardisering een sleutel, zonder dat de promoties hun unieke karakter verliezen voor elk merk of iedere retailer. Tegelijk kan de kost van de displays in de keten naar omlaag.”
Kapitaalvernietiging
Wat bedoelde u precies met standaardisatie?
“Het idee is om displays te maken in een opvouwbaar systeem dat per schap verstelbaar is. De display uit één stuk is voor elk merk gestandaardiseerd dezelfde, maar hij is perfect aanpasbaar in functie van, zeg maar, een tray met blikjes of een display van 2 literflessen. Doordat er een vervangbare sleeve omheen komt, kun je 85% karton besparen.”
Die 85%, is dat een aanzienlijke hoeveelheid?
“Zeker weten! Per jaar gooien de merken en de retailers met zijn allen een miljard kilo karton weg aan displays! Dat is een gigantische kapitaalvernietiging en het past volstrekt niet in een duurzaamheidsverhaal. De truc is om een gestandaardiseerde aanpak toch om te zetten in een communicatie die telkens weer anders is, 100% uniek voor het betreffende merk.”
Intelligente metingen
Renderen de vele miljoenen die displays kosten?
“Aan promoties worden inderdaad miljoenen besteed, terwijl het rendement van commerciële displays en second placements wellicht omhoog kan. Merken of retailers weten vaak niet eens of de meerverkoop door de promotie in het schap of via de display gebeurt. Daarom hebben we intelligentie aan de displays toegevoegd, om het koopgedrag in de display te meten.”
Dat meten waarover u spreekt: hoe werkt dat?
“We rusten de display uit met sensoren die continu het gewicht van de display monitoren, zodat we de afname kunnen volgen. Een app kan om bijvulling vragen. De eerste items met die technologie zijn sinds eind augustus operationeel uit productie. We willen er wereldwijd een nieuwe standaard mee neerzetten, die voor alle merken en retailers voordelig is.”
Mis deze uiteenzetting niet! Schrijf nu in voor het RetailDetail Food Congress dat plaatsvindt op 03-04 oktober in Hal 7 van Brussels Expo.