Zelf produceren
Het bedrijf heeft al een productiehal van 3000 m² gekocht in Breda, die met hulp van de obligatielening wordt ingericht tot een moderne vegetarische voedselfabriek met een capaciteit van 50 miljoen vleesvrije maaltijdcomponenten per jaar. De Vegetarische Slager wil hier vanaf volgend jaar zomer zelf vegetarische producten gaan produceren.
Door de groeiende afzet ontstond de behoefte een eigen fabriek te bouwen, stelt directeur Jaap Korteweg: “Een eigen fabriek biedt ons de mogelijkheid om sneller nieuwe producten te ontwikkelen en grotere volumes te produceren. Daardoor kan op termijn de prijs van onze producten lager worden en in binnen- en buitenland binnen het bereik van een groter publiek komen. Ons uiteindelijke doel is om de grootste slager ter wereld te worden”. De campagne voor de obligatielening voor de nieuwe fabriek wordt ondersteund door Stichting Natuur en Milieu.
Assortiment uitbreiden
De Vegetarische Slager produceerde vorig jaar vegetarische producten voor zes miljoen maaltijden, maar dat volume stijgt volgend jaar naar verwachting naar tien miljoen maaltijden. De producten van het merk zijn te koop in supermarkten als Coop, Delhaize, Ekoplaza, Jumbo en Albert Heijn. Deze twee laatste formules willen het assortiment dit najaar uitbreiden, waardoor De Vegetarische Slager naar verwachting voor het eerst winst zal maken.
Biologisch akkerbouwer Jaap Korteweg startte de Vegetarische Slager in 2008 vanuit de behoefte om vlees te produceren waar niet langer dieren aan te pas komen. De hamburgers, kroketten en gehakt op basis van soja die hij ontwikkelde hebben wel dezelfde smaak, bite, geur, kleur, beleving en voedingswaarde als echt vlees. Twee jaar later volgde dan de ambachtelijke Vegetarische Slagerswinkel in Den Haag, maar inmiddels zijn er meer dan 2600 verkooppunten en worden de producten aangeboden in dertien landen.