Salling, de grootste foodretailer van Denemarken, duidt met een sterretje op elektronische schaplabels aan of een merk Europees is. De retailer boycot zelf niemand, maar maakt het klanten makkelijker om Europees te kopen.
Geen boycot
Sinds het dreigement van Amerikaans president Trump om het Deense Groenland over te nemen, neemt het anti-Amerikaanse sentiment in Denemarken fors toe. Dat ondervindt ook Salling, het bedrijf achter supermarktketens Bilka, Føtex en Netto. Salling is de grootste supermarktgroep van het land, met meer dan 1400 winkels en een marktaandeel van 34%.
“De laatste tijd hebben we verschillende vragen gekregen van klanten die hun boodschappen willen halen bij Europese merken. Daarom introduceren we een nieuw merkteken op onze elektronische prijslabels”, meldt CEO Anders Hagh op LinkedIn.
Een sterretje op de elektronische etiketten geeft vanaf deze maand aan of een merk eigendom is van een Europees bedrijf. Zo maakt de retailer het klanten makkelijker om Europees te kopen. Het gaat niet om een boycot, benadrukt Hagh: de winkels blijven merken van over de hele wereld in de rekken houden, ook uit de Verenigde Staten.
“De toon is gezet”
In België ondervinden supermarkten nog geen signalen van een boycot, schrijft Gazet van Antwerpen. “Maar de toon is wel gezet. Wat er in de jongste weken is gebeurd, zorgt voor een versnelde bewustwording. Consumenten gaan meer en meer beginnen nadenken voor ze iets kopen”, zegt Jorg Snoeck van RetailDetail aan de krant.
Hij denkt niet dat dit tot die Deense supermarktketen beperkt blijft: “Als de VS invoerrechten gaan heffen, komt er ongetwijfeld ook een omgekeerde beweging. En als een pakje koekjes, ingevoerd uit de VS, bijvoorbeeld 25% duurder wordt, dan denk ik niet dat nog veel mensen geneigd gaan zijn om ze te kopen en dat ze eerder naar een ander merk zullen grijpen. Hetzelfde geldt voor alle andere producten uit de VS.”