Delhaize lanceert brood van tarwe uit regeneratieve landbouw, met een tot 40% lagere CO2-voetafdruk: het resultaat van een Belgische ketensamenwerking met La Lorraine Bakery Group, Paniflower en Arvesta.
“Klimaatuitdagingen aanpakken”
Het traditionele ‘Rustik’ broodassortiment bij Delhaize heeft voortaan een CO2-voetafdruk die tot 40% lager ligt dankzij het gebruik van regeneratieve tarwe die met duurzame landbouwpraktijken is geteeld: natuurlijke meststoffen en bodembedekkers, minimale grondbewerking en meer gewasrotatie om het evenwicht in de ecosystemen te herstellen in plaats van natuurlijke hulpbronnen uit te putten.
Het gaat om een unieke Belgische ketensamenwerking. Landbouwexpert Arvesta begeleidt lokale landbouwers naar duurzame landbouwpraktijken, de tarwe wordt vervolgens gemalen door de Antwerpse bloemmolen Paniflower, waarna La Lorraine Bakery Group de regeneratieve bloem gebruikt voor de productie van de Rustik broden, exclusief voor Delhaize. Deelnemende landbouwers krijgen een bijkomende vergoeding, omdat de omschakeling initieel kan leiden tot hogere kosten of lagere opbrengsten.
“De voedingssector speelt een sleutelrol in het aanpakken van de klimaatuitdagingen en we erkennen dat het transformeren van de landbouw van vitaal belang is voor het opbouwen van duurzamere voedselsystemen. Door samen te werken met onze partners in de hele waardeketen kiezen we ervoor om consumenten duurzamere keuzes te bieden”, zegt Xavier Piesvaux, CEO van Delhaize.