Er zijn grenzen aan het stakingsrecht, bevestigt nu ook een rechtbank in Henegouwen. Stakers mogen geen winkels of distributiecentra blokkeren, dus mag Delhaize wel degelijk gerechtsdeurwaarders inzetten als ze dat wel doen.
Intimidatie door deurwaarders
De vakbonden en de directie van Delhaize stonden vandaag opnieuw tegenover elkaar, zij het dan in een rechtbank van eerste aanleg van Henegouwen. Die deed er uitspraak over het gebruik van stakingspiketten in de provincie tijdens de protestacties voor Delhaize-supermarkten.
Vakbonden hekelden er de inzet van deurwaarders om de stakingen te breken, wat ze als pure intimidatie beschouwden. “Alles wordt gedaan om de werknemer te imponeren. De bevelen zijn algemeen en zo ruim dat ze zelfs de aanwezigheid van mensen op het terrein verbieden”, citeert La Dernière Heure de advocaten van de personeelsvertegenwoordigers tijdens de zitting op 15 mei. Een inbreuk op het stakingsrecht, klonk het.
In strijd met eigendomsrecht
Het probleem was echter niet het staken, maar wel het blokkeren van toegangen, argumenteerde Delhaize daarentegen. “Niet alles is toegestaan en in geval van geweldpleging kan het recht worden ingeroepen. De acties schonden het eigendomsrecht van Delhaize, waren in strijd met haar vrijheid van handel en in strijd met het arbeidsrecht”, verdedigde de retailer zich.
De rechtbank van Bergen volgt nu de redenering van Delhaize: stakers mogen de toegang tot de winkels niet belemmeren en mogen de commerciële activiteiten niet verstoren, ook niet als vorm van protest. Henegouwen bevestigt daarmee wat ook in andere regio’s al eerder is uitgesproken.