Het Brusselse arbeidshof deed vandaag een belangrijke uitspraak: de koeriers van Deliveroo zijn geen zelfstandigen, maar werknemers. Ook voor andere koerierdiensten kan dat gevolgen hebben.
Omgekeerde beweging
De 28 koeriers die in 2018 een rechtszaak aanspanden, krijgen vijf jaar later toch hun gelijk. Het Brusselse Arbeidsauditoraat stelde dat de bezorgers slechts in schijn zelfstandig zijn, aangezien er een hiërarchische relatie is en ze hun vergoedingen en arbeidsvoorwaarden niet zelf kunnen bepalen.
Oorspronkelijk volgde de arbeidsrechtbank die redenering niet: de Deliveroo-koeriers kiezen zelf hun uren en voor zelfstandigheid, klonk het verdict. In beroep keert het hof echter zijn kar. Deliveroo moet de koeriers volgens het werknemersstatuut behandelen. Dat betekent dat de 28 koeriers alsnog sociale voordelen kunnen opeisen, zoals ziekteverlof, een vast loon, verzekeringen en een eindejaarspremie. Ook andere koeriers – van Deliveroo, maar ook van bijvoorbeeld Uber Eats – kunnen nu met dit arrest naar de rechter trekken, stelt persrechter Gaby Van Den Bossche.
Internationaal discussiepunt
Deliveroo is teleurgesteld en laat al weten in cassatie te gaan. Eerdere soortgelijke verdicten in Nederland en Spanje zorgden ervoor dat het maaltijdplatform uit die landen vertrok. Toch moet de dienst in Nederland nog 640.000 euro aan achterstallige pensioenpremies betalen.
In België gingen dit jaar al strengere regels in voor maaltijdplatformen, maar die worden volgens de vakbonden niet opgevolgd. Ook Europa werkt aan een wetgevend kader met duidelijkere spelregels. Dat zou naar verwachting begin volgend jaar officieel worden goedgekeurd.