Sinds vorige maand liggen de gezonde maaltijden van Foodmaker in alle 3800 supermarkten van Rewe, waardoor de omzet al 41% hoger ging in het eerste kwartaal. Het bedrijf bereidt zich voor op een verdubbeling van de productiecapaciteit.
Grootste markt
Vorig jaar groeide de omzet van Foodmaker met 20%, dit jaar gaat het extra hard: in het eerste kwartaal was er een stijging met 41%, in maart zelfs met 60%. Dat heeft alles te maken met een grote doorbraak in Duitsland: na geslaagde tests in Noordrijn-Westfalen is het merk sinds maart in het hele land vertegenwoordigd, in wel 3800 filialen van Rewe, de tweede grootste supermarktketen van Europa, vertelt CEO Lieven Vanlommel aan La Libre.
“Duitsland is nu al onze eerste markt, vóór Frankrijk, België en Nederland. Sinds het begin van het jaar zien we hier een groei van 390%.” Er is in het land weinig concurrentie op het vlak van gezonde voeding. Maar ook elders gaan de zaken goed: bij Delhaize bedroeg de groei in het eerste kwartaal 31%, bij Franprix in Frankrijk zelfs 80%. Foodmaker is ook aanwezig bij het Franse Monoprix en bij Albert Heijn in Nederland.
Productie opschalen
Door de sterke groei in het retailkanaal blijft er nu amper tijd over voor het openen van nieuwe restaurants. Vorig jaar opende Foodmaker er tien, waarvan negen in België. Voor dit jaar staan er vijf openingen op de planning, waaronder een in de Brusselse co-workingruimte Silversquare, een in Sint-Niklaas en een eerste in Duitsland. Het bedrijf gaat nu op zoek naar een franchisepartner per land. In België heeft Foodmaker 21 eigen restaurants, in de winkelstraten, in bedrijven en bij de sportcentra van Sportoase. In Frankrijk heeft de keten twee eigen restaurants (in Parijs), net als in Nederland.
Nu moet het bedrijf de productie opschalen. In de centrale keuken in Westerlo produceren 300 medewerkers momenteel 100.000 gezonde maaltijden per dag. De capaciteit bedraagt er 150.000 tot 200.000 maaltijden, maar het terrein biedt voldoende ruimte om de productie te verdubbelen: binnen enkele maanden zal Foodmaker een vergunningsaanvraag indienen voor een bijkomend gebouw, dat klaar moet zijn in 2027.