De Maastrichtse professor Mark Post verwacht dat in labo’s gekweekt vlees binnen drie jaar beschikbaar zal zijn voor massaconsumptie. Post was drie jaar geleden de eerste die erin slaagde een hamburger in een labo te kweken.
Binnen drie jaar bij consument
Om een hamburger te kweken, haalde hij een stukje spierweefsel uit een koe, waarna hij de cellen liet vermeerderen tot een hamburger die volledig bestond uit vlees, maar dus niet afkomstig van een dood dier.
Begin deze zomer richtte hij Mosa Meat op, om het vlees binnen enkele jaren ook bij de consument te krijgen. Daarbij moeten vooral de kosten gedrukt worden, want de productie van de eerste hamburger kostte maar liefst 250.000 euro. Post wil de hamburgers binnen drie jaar voor 11 euro bij de consument krijgen. Binnen 8 jaar moet de prijs kunnen concurreren met gewoon vlees in de supermarkt.
10.000 kilo vlees per jaar
“We zijn nu bezig met onze tweede kapitaalronde die toelaat onze technologie verder op te schalen”, zegt Post. “Binnen drie à vier jaar kweken we vlees in tanks zo groot als een half olympisch zwembad. We zullen in die bioreactoren 10.000 kilo vlees per jaar kunnen produceren.”
Kweekvlees kan in de toekomst mogelijk een oplossing worden voor de druk op het klimaat van de vleesindustrie. Vlees kweken vraagt immers slechts een fractie van de landbouwgrond en het waterverbruik, ten opzichte van de klassieke productie. Daarnaast zorgt de huidige veestapel voor 15 tot 20 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien moeten er niet langer dieren geslacht worden.