Total (officieel TotalEnergies) verkoopt zijn buitenlandse Europese tankstations aan de Canadese groep Couche-Tard. De oliereus bereidt zich zo al voor op het uitdoven van de verbrandingsmotor.
Deal van 3 miljard
Zijn er nog tankstations nodig als wagens niet meer hoeven te tanken? Nu de wagenvloot steeds meer elektrisch wordt en de diesel- of benzinemotor (bijna) overal afgebouwd wordt, stelt ook de Franse oliegigant TotalEnergies zich die vraag. Om het verval voor te zijn, verkoopt Total participaties in zijn tankstations buiten Frankrijk aan Couche-Tard.
De Canadese retailgroep neemt alle 1500 tankstations in Nederland en Duitsland volledig over, in België en Luxemburg krijgt Couche-Tard een meerderheidsbelang van 60% in handen. Daarbij gaat het om een netwerk van 619 tankstations in de Belux. Wel blijft TotalEnergies de tankstations nog minimum vijf jaar lang onder de eigen merknaam uitbaten. Op de Franse thuismarkt houdt de olieproducent nog alle tankstations zelf. De overnamedeal is goed voor 3,1 miljard euro.
Meer shop, minder tanken
De tankshops zijn voor Couche-Tard erg interessant: zoals de naam doet vermoeden, specialiseert de groep met de nachtuil als logo zich in gemakswinkels en restaurants die ook ’s nachts en op zondag open zijn – vaak al bij tankstations en langs grote wegen. Ook TotalEnergies ziet potentieel om meer niet-brandstofproducten te verkopen.
Concurrent Q8 liet eerder al aan RetailDetail verstaan dat het in de toekomst meer mikt op service- en retailpunten langs autosnelwegen dan op het klassieke brandstoftanken. Zeker als automobilisten toch even de tijd moeten nemen om hun elektrische wagen op te laden, kunnen ze die tijd benutten voor boodschappen, om te gaan eten of voor andere dienstverlening.
Couche-Tard probeerde al in 2021 meer voet aan wal te krijgen in Europa door Carrefour over te willen nemen, maar de Franse overheid hield die “overzeese indringer” toen tegen. Onder de formulenaam Circle K is het bedrijf al in 24 markten actief. Voor ExxonMobile runt de groep bovendien honderden On The Run-tankshops in de Verenigde Staten, terwijl het in Scandinavië de tankstations van het Noorse oliebedrijf Statoil overnam.