De aangekondigde sluiting van een distributiecentrum in Nijvel veroorzaakt stakingen in de hele bevoorradingsketen van Carrefour: de retailer kampt daardoor met lege rekken in z’n supermarkten. Franchisenemers zijn boos, Waalse politici voeren de druk op.
Solidaire stakingen
Vorige week sloeg het nieuws in als een donderslag bij heldere hemel: Kuehne+Nagel, een logistieke onderaannemer voor Carrefour Belgium, wil zijn magazijn in Nijvel sluiten. De logistieke dienstverlener krijgt het distributiecentrum – dat het in 2005 overnam van Carrefour – naar eigen zeggen niet rendabel en wil droge voeding voortaan vanuit Kontich en verse voeding vanuit Kampenhout leveren. Er dreigt collectief ontslag voor 549 medewerkers.
Het nieuws heeft tot heftige reacties geleid. In Nijvel legden de medewerkers onmiddellijk het werk neer en collega’s in andere distributiecentra volgen dat voorbeeld uit solidariteit. Ook in Kontich, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek wordt er gestaakt. Bovendien schaarden ook de medewerkers van transportbedrijf SuperTransport zich achter de acties. De gevolgen werden snel zichtbaar: de rekken zijn zo goed als leeg in de winkels van Carrefour, in alle afdelingen: voeding, vers, diepvries…
Zeker tot woensdag
De vakbonden hebben besloten om nog zeker tot woensdag te staken: dan staat er een vergadering op de agenda tussen de vakbonden en de Waalse regering. Het conflict krijgt ook een communautair tintje, omdat Carrefour nu enkel nog distributiecentra zou overhouden in het noorden van het land.
Waals minister van Economie Willy Borsus verwacht een signaal van de retailer: “Carrefour is zeer aanwezig in Wallonië. Ik kan me niet voorstellen dat het niet eens een logistiek centrum in Wallonië heeft, terwijl veel van zijn concurrenten dat wel hebben. De Waalse regering is bereid om vanaf volgende week al haar inspanningen te mobiliseren”, zei hij zondagochtend aan RTBF.
Franchisenemers verwachten oplossing
Het conflict is allerminst naar de zin van de zelfstandige franchisenemers van Carrefour, die goed zijn voor meer dan de helft van de omzet bij de foodretailer. Zij zien hun klanten naar de concurrentie vertrekken en vrezen voor het imago van de winkelketen.
Zelfstandigenorganisatie Aplsia wijst erop dat ondernemers die zich nu noodgedwongen elders bevoorraden, de verkoopprijzen in hun winkels niet kunnen aanpassen. De organisatie betreurt het gebrek aan communicatie door Carrefour sinds de aankondiging door Kuehne+Nagel en rekent op een snelle en efficiënte oplossing.
“We proberen de gevolgen voor onze klanten tot een minimum te beperken”, reageert Carrefour-woordvoerder Aurélie Gerth, die over het sociaal conflict geen verdere commentaar kan geven.