Tom Peeters, tot voor kort actief bij Westwing, heeft vandaag versmarkt Crisp boven de doopvont gehouden. De nieuwe online versmarkt start met een assortiment van 1200 producten die rechtstreeks worden ingekocht bij lokale handelaren.
Vers en lokaal
In tegenstelling tot concurrent Picnic wil Peeters geen online supermarkt uitbouwen waar alles te koop is: Crisp begint met een aanbod van 1200 verse producten, die direct ingekocht worden bij 200 lokale bakkers, vissers en kaasmakers. “Een krat Amstelbier zal je bij ons niet vinden”, zegt Peeters op sprout.nl, “wel dingen die je normaal gesproken bij de groenteboer, bakker of zaterdagmarkt vindt. We proberen direct vanaf de bron te leveren. Dat heeft twee voordelen: het is verser, en je hebt minder schakels die impact hebben op je winstmarge.”
Op termijn wil hij wel naar enkele duizenden producten evolueren, zodat er voor elke categorie meerdere opties zijn. “Ons voordeel is daarbij dat we ook kromme komkommers kunnen aanbieden, of inspelen op een groter of kleiner aanbod van vis of aardbeien. Je krijgt een veel effectievere koppeling van vraag en aanbod.”
Duurzaam
Voor het project haalden Peeters en zijn drie medeoprichters een startkapitaal van drie miljoen euro op. Het geld komt niet van institutionele investeerders, maar van mensen die in het plan geloven. Het bedrag volstaat om een goede app te bouwen en met een team van dertig mensen van start te gaan: “We combineren de app met een slimme achterkant die de voorraad inzichtelijk maakt, zodat producten niet allemaal op voorraad hoeven te zijn wanneer je iets bestelt. Daardoor zitten we in, tegenstelling tot gewone supermarkten, niet op een grote berging derving. Ik kan een vol ‘schap’ laten zien in de app, zonder dat er een vis hoeft te liggen.”
Crisp wil ook maatschappelijk iets betekenen: Over elke schakel wordt nagedacht om de ecologische voetafdruk te beperken, zegt Peeters. Omdat vele producten gekoeld moeten aankomen, ontwikkelde het bedrijf een nieuwe doos met een recycleerbaar koelelement op basis van zetmeel. Vermits de producten lokaal worden aangekocht, leggen ze gemiddeld ook minder afstand af: “Doordat we digitaal zijn kunnen we mensen meer vertellen en meer met de seizoenen mee laten eten. Een normale supermarkt moet altijd elk product op voorraad hebben”, besluit Peeters.