Dit wisten we al: vijf partijen hebben geboden op delen van het noodlijdende Makro Cash&Carry België. Wie, hoeveel en waarop, dat was nog niet bekend… Tot nu.
Sligro wil (bijna) alles – en mag dat ook
Eerst de grootste kandidaat: Sligro biedt volgens het “Verzoekschrift tot het bekomen van machtiging tot verkoop”, dat via een goede wind op de redactietafel belandde, veruit het meest voor de meeste Metro-winkels. De Nederlanders zouden liefst 47 miljoen (plus de waarde van de voorraden) over hebben voor negen of tien van de elf vestigingen.
Antwerpen-Noord maakt zéker geen deel uit van het bod (wegens te dicht bij een bestaande vestiging van Sligro). Voor Evergem laat Sligro weten dat de vestiging wel deel uitmaakt van de offerte, maar dat ze bij interesse van een andere bieder Evergem uit het eigen bod zou laten vallen. De overnameprijs zou daarbij echter niet veranderd worden.
Naast de bestaande vestigingen maakt ook de concessie in Charleroi deel uit van het Sligro-bod, net als het onroerend goed van de vestiging in Luik, alle activa, de voorraden in het magazijn in Willebroek enzovoort. Sligro belooft ook alle personeelsleden van de vestiging Antwerpen-Noord een jobaanbod te doen én honderd werkenmers van de hoofdzetel in Wommelgem over te nemen.
Opmerkelijk is verder dat Sligro meldde dat de mededingingsautoriteit zijn goedkeuring voor de eventuele overname al gegeven heeft. Hoewel het hier zou gaan om een samengaan van de twee grootste krachten in de sector, zou Sligro bij een succesvol bod dus toch geen vestigingen moeten afstoten.
Management dient geen overnamedocument in
De tweede grote kandidaat was ook al bekend: huidig CEO Vincent Nolf maakte zich sterk de beste kandidaat-overnemer te zijn voor het personeel en de klanten. Opvallend: ook zijn bod maakt slechts gewag van tien van de elf vestigingen (ook hier geen spoor van Antwerpen-Noord). Hij zou wel het volledige hoofdkantoor willen behouden – net als de Metro Chef Academy. Het bod van het “management team” belooft verder de bereidheid te hebben om 514 werknemers een werkzekerheidsovereenkomst van minstens drie jaar te bieden.
Een bijzonder groot verschil met het bod van Sligro is echter de prijs: Nolf biedt – in tegenstelling tot eerdere berichten – amper 100.000 euro voor de keten, plus voorwaardelijk 10.000 euro voor de voorraden. Bovendien verrast het bod van het management doordat het als enige geen bijgevoegde ontwerpovereenkomst voor de overname had.
Limburg en Brugge bieden op delen
Het Limburgse Van Zon had ook al publiek gemaakt dat het een bod op enkele vestigingen had gedaan: volgens onze gegevens zou het daarbij gaan om de vestiging in Evergem (inclusief 21 werknemers). Daarvoor heeft de groep 400.000 euro veil. Als het bod wordt aanvaard, zou dat betekenen dat Sligro maar negen en geen tien vestigingen zou overnemen.
De laatste aanvaarde geïnteresseerde is de Brugse horecagroep Horeca Totaal. Die heeft momenteel al vestigingen in Brugge, Oostende en Antwerpen en biedt een miljoen euro voor het vastgoed van Metro Luik (zonder evenwel de lopende overeenkomsten te honoreren) en alle personeelsleden van de vestigingen in Luik en Middelkerke. Horeca Totaal zou ook 10% van de aankoopwaarde van de voorraden in de winkel van Luik willen bieden.
Voor de volledigheid: een vijfde bod, van een Franse groep die beweerde geïnteresseerd te zijn in Makro, werd niet aanvaard wegens niet voldoend aan de voorwaarden.