De chocoladefabriek van Ferrero in Aarlen, die gesloten werd na een salmonellabesmetting, krijgt van het Federaal Voedselagentschap de toelating om de productie te hervatten – weliswaar onder voorwaarden.
Voor drie maanden
Ferrero mag weer chocolade produceren in de fabriek in Aarlen. Die productie-eenheid moest op 8 april de deuren sluiten nadat in verschillende Europese landen salmonellabesmettingen in verband werden gebracht met producten van Kinder Surprise, Kinder Surprise Maxi, Kinder Mini Eggs en Schoko-bons.
Het Federaal Voedselagentschap FAVV geeft de fabriek nu een voorwaardelijke toelating voor een periode van drie maanden. “Tijdens deze periode zullen elke lot aan levensmiddelen dat wordt geproduceerd en ook de grondstoffen worden geanalyseerd. Indien de analyse een conform resultaat aantoont, mogen de producten in de handel worden gebracht”, meldt het agentschap in een persbericht.
Kritiek
De beslissing werd genomen na weken van grondig onderzoek waarbij het FAVV ter plaatse inspecties uitvoerde op de interne procedures en de infrastructuur van de fabriek. Op dit moment kan Ferrero de nodige garanties geven qua voedselveiligheid, maar het agentschap wil één en ander nog controleren zodra de productie daadwerkelijk wordt hervat. Vandaar de voorwaardelijke toelating.
Ferrero kreeg flink wat kritiek na het ontdekken van de besmettingen: de fabrikant werd een gebrek aan communicatie verweten. In de fabriek zou men namelijk al op 15 december salmonella hebben vastgesteld in een defecte filter aan twee grondstofreservoirs.
Om de productie te kunnen hervatten, werkten de afgelopen weken zowat duizend medewerkers zeven dagen op zeven om de productielijnen stuk voor stuk te demonteren, schoon te maken en weer in elkaar te zetten.