Ferrero houdt de fabriek in Aarlen wellicht nog minstens drie weken dicht. Er loopt verder onderzoek naar de bron van de recente salmonellabesmettingen. Het personeel wordt ondertussen gewoon doorbetaald.
Afspraken voor drie weken
Het personeel en de directie van de Ferrero-fabriek in Aarlen, die aan de basis zou liggen van een reeks salmonellabesmettingen, zaten dinsdag samen. De fabriek is sinds vrijdag dicht, omdat het Belgische voedselagentschap FAVV de vergunning van de productiefaciliteit introk. Deze week zou de fabriek sowieso sluiten voor geplande onderhoudswerken, maar nu blijft de derde grootste Ferrero-fabriek wellicht nog weken langer dicht.
Hoe lang precies, weet op dit moment nog niemand: volgende week wordt verder schoongemaakt en dan is het aan het FAVV om te bepalen wanneer de fabriek in Aarlen zijn vergunning terugkrijgt. De 700 medewerkers van de fabriek wilden niettemin meer duidelijkheid over hun positie. Die kregen ze nu: tot zeker 8 mei wordt al het personeel gewoon doorbetaald door Ferrero. Ze verliezen dus geen inkomen.
Om de tien dagen zullen de bonden en de directie opnieuw samenzitten om de stand van zaken te bespreken. “Ferrero wil niet zo snel mogelijk open, maar wil vooral alles correct afhandelen”, zegt Didier Pironet van vakbond ABVV aan De Tijd. “Ik heb de indruk dat Ferrero geleerd heeft uit zijn communicatiefouten”, vindt ook Romuald Geury van het ACV. De Italiaanse chocolademaker beloofde bovendien dat de groep blijft investeren in de vestiging en er ook geen sprake is van ontslagen.
Besmettingen lopen verder op
Waar de salmonellabesmetting precies vandaan komt, is nog niet duidelijk. Mogelijk zijn grondstoffen voor het snoepgoed besmet geraakt. Volgens De Standaard worden met name de tanks voor karnemelk onderzocht. Daardoor rijst ook de vraag of besmette ingrediënten misschien nog in andere fabrieken zijn terechtgekomen.
Zowel Europese gezondheidsagentschap ECDC en de Europese voedselwaakhond EFSA vragen verder onderzoek. Het Belgisch voedselagentschap blijft ondertussen controles uitvoeren in de fabriek en ook het parket van de provincie Luxemburg heeft een onderzoek geopend.
Ondertussen is al van 119 salmonella-besmettingen over heel Europa bevestigd dat ze van de Ferrero-fabriek in Aarlen komen. Nog 31 andere besmettingen zijn “waarschijnlijk” terug te voeren tot het eten van Kinder-producten. In België leiden op dit moment 29 gevallen met zekerheid terug naar de fabriek, nog een twintigtal besmettingen wordt onderzocht.