Tavola, de vakbeurs van de fijne en verse voeding, beleefde zondag een sterke start, met een goede opkomst en hoopvol gestemde exposanten. We tippen vijf trends in het overvloedige, gevarieerde aanbod.
Sector toont zich weerbaar
Een enthousiaste sfeer heerste zondag op de eerste beursdag van Tavola in Kortrijk. De opluchting is groot bij exposanten en bezoekers: na een gedwongen onderbreking van wel vier jaar kunnen ze elkaar weer fysiek ontmoeten, bijpraten en proeven van exquise producten. Ondanks de grote onzekerheid over de voedselprijzen, de bevoorrading van grondstoffen en verpakkingen en mogelijk nog meer kwalijke gevolgen van de oorlog in Oekraïne, is de teneur toch positief: de voedingssector toont zich weerbaar.
Innovatie staat centraal op Tavola. Of er zich specifieke trends aftekenen in het aanbod? Duidelijk is alleszins dat er nog meer aandacht is voor gezondheid op een beurs die altijd inzette op smaak. Dat werd al duidelijk bij de uitreiking van de Gouden Tavola awards voor de meest baanbrekende foodinnovaties. Ook de traditionele charcuterie- en traiteurspelers – altijd sterk vertegenwoordigd in Kortrijk – stappen mee in die evolutie. Onze impressies samengevat in vijf trends.
1. Vegan variatie
De plantaardige revolutie zet zich helemaal door op een beurs waar vleeswaren altijd een hoofdrol opeisten. Vleesvervangers op basis van soja, peulvruchten, paddenstoelen of quinoa, shoarma van aubergine, …: meer dan keuze te over. Maar ook zuivel, kaas, ijs, desserts en gebak komen almaar vaker in een veganistische uitvoering. Een breed gedragen trend: ook traditionele vleeswarenproducten ontwikkelen vegetarisch of plantaardig broodbeleg en smeersalades. Niet plantaardig, maar ook een alternatieve eiwitbron: twee exposanten laten je producten proeven op basis van krekels. Is de consument er nu wél klaar voor?
2. Gember: hype of meer?
Belgen lijken alleszins helemaal klaar voor producten op basis van gember, een verfrissende maar erg uitgesproken smaak. Bovendien is het ook een product waaraan heel wat positieve gezondheidseigenschappen worden toegeschreven. Of dat terecht, is, laten we in het midden. Het aanbod aan gemberdrankjes is alleszins overweldigend. Wellicht hopen heel wat producenten om mee te surfen op het succes van pionier Gimber. Of dat lukt, is afwachten.
3. Tournée Minérale maakt school
Drinken doen we bewuster en wie liever geen alcohol tot zich neemt, hoeft zich niet langer tevreden te stellen met een flets sinaasappelsapje. Creatieve productontwikkelaars gaan aan de slag met verrassende mocktails. Alcoholvrije versies van klassieke sterkedrank zijn in opmars en worden stilaan overtuigender. Ook alcoholvrije (schuim)wijnen treden complexloos uit hun verdomhoekje.
4. Glutenvrij is een blijver
Dat geldt ook voor de producenten van glutenvrij brood, gebak en koekjes. Want glutenvrij is inderdaad geen voorbijgaande hype, maar toch een duurzame trend gebleken. Een niche die meer dan ooit haar plaats opeist. Het aanbod is enorm gegroeid en de kwaliteit is er de voorbije jaren opvallend sterk op vooruit gegaan.
5. Allemaal apero
In de zoektocht van fabrikanten naar nieuwe gebruiksmomenten en verkoopkansen, ligt de focus meer dan ooit op het aperitiefmoment. Dips zijn de nieuwe toastjes met smeersalades, hummus is in géén tijd een vertrouwde component geworden aan tafel. Chips van kikkererwten, linzen of quinoa zijn krokanter en luchtiger. Het kan ook traditioneler: vleeswaren, kaasjes of kroketten komen in hapklare formaten en verrassende combinaties.
Uiteraard valt er in Kortrijk Xpo nog veel meer te beleven voor wie op zoek is naar innoverende smaken en texturen uit binnen- en buitenland – met opgemerkte aanwezigheid overigens van producenten uit onder andere Nederland, Frankrijk, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Tavola bezoeken kan nog tot en met dinsdagmiddag.