ABN Amro stelt in een sectorupdate dat het verwacht dat de foodsector in 2016 en 2017 verder zal weten te groeien, dankzij een groeiend consumentenvertrouwen. Dit zet Nederlanders aan opnieuw meer uit te geven.
Dalend aantal faillissementen
De uitgaven in de foodsector bedroegen in 2015 57 miljard euro en ABN Amro verwacht dat die bestedingen in 2016 en 2017 met gemiddeld 2 procent zullen groeien. Die groei zal vooral te vinden zijn bij consumptie buitenshuis. Ook supermarkten zullen profiteren van de groei en het online kanaal zal verder blijven groeien. Enkel speciaalzaken kunnen niet meesurfen op de positieve golf.
Die positieve evolutie was ook dit jaar al te zien, onder andere in een sterke daling bij het aantal faillissementen. In 2014 was daar al een daling van 16,9 procent en in 2015 was de terugval met 25,4 procent zelfs nog sterker. Daarmee komt het aantal faillissementen in de foodsector nu op het niveau van voor de crisis.
“Toch zijn er nog veel uitdagingen waarop de foodsector zal moeten inspelen. Zoals de groei van het aantal eenpersoonshuishoudens, de vergrijzing en de behoefte aan een verantwoord voedingspatroon. Ook blijft de consument gevoelig voor gemak, gezondheid en kwaliteit”, stelt ABN Amro.
ABN Amro verwacht dat de foodsector in 2016 ook rekening zal moeten houden met een kentering in de prijzen van grondstoffen. Die prijzen zijn in 2015 met 19,5 procent gedaald, maar dat zou nu dus veranderen. “Producenten trachten hier op verschillende manieren mee om te gaan. Vaste leveranciers met langjarige contracten lijkt hierbij in de versindustrie versneld terrein te winnen. Daarnaast is er een aantal producenten dat de keten verkort, door grondstoffenproductie voor eigen rekening te nemen.”