Meer aandacht, minder tijd
We besteden steeds meer aandacht aan eten, maar hebben tegelijkertijd steeds minder tijd om aan eten te besteden. Toch delen we onze ‘happy food’-momenten op social media. Tijdens het eten hebben we plezier, want samen eten en drinken verbindt mensen. Smaken, geuren en kleuren brengen mensen terug naar bijzondere en gelukkige momenten. Vooral in een tijd waarin angst een rol speelt, grijpen we graag terug naar het fijne gevoel en mooie herinneringen.
Ook de bewustwording rond het verspillen van eten is een trend geworden. We proberen zo min mogelijk eten te verspillen door gepast te koken of overgebleven ingrediënten te hergebruiken. Maaltijdboxen spelen hier ook op in, want je zit nooit meer met restjes. Zelfs ‘kliekjesdag’ is niet meer iets uit grootmoeders tijd. Steeds meer producten worden bovendien in kleinverpakkingen aangeboden. Deze zijn in verhouding iets duurder, maar weggooien behoort hiermee (hopelijk) tot het verleden.
Groen bereiden is mode
Niet alleen op het gebied van ingrediënten, zoals duurzaam verbouwen gewassen of een beter leven voor de dieren, is groen in de mode; ook bij het bereiden denken we steeds groener. We gaan meer koken op open vuur. De BBQ gaat niet alleen in de zomer aan, ook steeds meer in de winter wordt het vuur van de buitenkeuken aangestookt.
Zelf eten verbouwen is volgend jaar, volgens Mathijs Vrieze, eveneens de gewoonste zaak van de wereld. We willen andere dingen dan in de supermarkt te koop is. We gaan bijvoorbeeld meer de natuur in, om tijdens het wildplukken bessen en vruchten te zoeken.
Regionale en streekproducten zijn evenzeer geliefd. Nederlanders ontdekken ook overal ter wereld nieuwe en lekkere ingrediënten, die ze thuis willen eten. We bezoeken vaker een Aziatische supermarkt of webshops. We gaan een groei zien van buitenlandse producten, die in Nederland worden verbouwd. Boeren bewegen mee met deze trend met de teelt van bijzondere rassen.
Eten als individu
Minder toegevoegd suiker eten zien we terug doordat we producten met een (kunstmatige) zoete smaak, met name frisdranken, vaker laten staan. We wennen aan een minder zoete smaak en gaan voor puur. De gezoete yoghurt tijdens het ontbijt verliest aan populariteit, meer pure varianten worden populairder. Ook 24-uur ontbijtconcepten zijn hip; je kunt ook ’s middags een lekker ontbijtgerecht bestellen.
Mensen willen daarnaast niet meer precies van de kaart bestellen. Ze willen graag een eigen variant van biefstuk of salade of een ingrediënt meer of minder. Koks in de keuken moeten steeds flexibeler zijn. Bezorgrestaurants kennen dit al langer: de klant kiest zelf of hij noodles of rijst wil, hij mag zelf toppings en bijvoorbeeld vijf soorten groenten kiezen. Zelf kiezen en bepalen – net als tv, films, muziek en artikelen ‘on demand’ – zien we dus ook terug als het om eten gaat.
Flexitariër wordt standaard
We worden niet massaal vegetariër, maar zijn ons ervan bewust dat minder vlees eten beter is. Flexitariër gaat van trend naar nieuwe standaard: plantaardige alternatieven zoals bonen zijn hip, bijzondere recepten met bonen als basisingrediënt voor smoothies, spreads, brownies en pasteitjes zijn hot.
Er is zelfs een nieuwe trend met kleine porties snoepen in een culinair jasje, zoals suikersnoepjes gemaakt van rozen, marshmallows van blauwe bessen, kokosnootijs, discodip-chocoladebonbons en vanille popcorn.
Koken wordt eenvoudiger
Koken wordt steeds eenvoudiger. Met enkele ingrediënten een fantastisch gerecht maken vol smaak, dat is de trend. Pure smaken gaan voor zich spreken en daarom is de kwaliteit van de ingrediënten belangrijker. Samen koken met kinderen en ze betrekken bij het eten zorgt er bovendien voor dat ze meer van smaken genieten.
Wat is hot en not in 2016?
- Stomen – Bakken
- Foodtrucks – Fastfood-restaurants
- Maaltijdboxen – Kant-en-klaarmaaltijden
- Peulvruchten – Veel vlees
- Kwark – Vruchtensap
- BBQ’en – Magnetron
- Wildplukken – Gemanipuleerde voeding
- Minder suiker – Kunstmatige zoetstoffen
- Wentelteefjes – Eten weggooien
- Havermout – Quinoa
- Less = more – Recepten met veel ingrediënten
- 24-uurs ontbijt – Ontbijtgerechten alleen in de ochtend eten
- Groene en zwarte thee – Bubble Tea
- Groente – E-nummers
- Noten – Chips
- Mealprepping – Snacks
- Zeewier – Gojibessen
- Kruiden – Witte/Geraffineerde Producten