Ahold Delhaize blijft 100% overtuigd van de overstap naar een volledig franchisemodel bij Delhaize. Topman Frans Muller denkt ook dat de ergste tegenstand achter de rug is, nu alle winkels weer open zijn.
België is “niet heel flexibel”
De plannen om alle winkels van Delhaize te verzelfstandigen krijgen de volledige steun van de directie van Ahold Delhaize. De multinational wil de efficiëntie verbeteren van de hele groep, en de plannen van Delhaize om ook de resterende 128 eigen winkels te verzelfstandigen maken daar deel van uit. “Vandaag zijn al 636 winkels in franchise”, beklemtoont de CEO, en nu volledig overschakelen blijft de enige weg vooruit.
Meer zelfs, het is de “enige optie voor hernieuwde groei op lange termijn”. “De Belgische markt heeft het al jarenlang moeilijk”, want het land is “niet zeer flexibel”, er zijn al erg veel winkels en er is hevige prijsconcurrentie. Dat zegt topman Frans Muller in een investeerderscall naar aanleiding van de kwartaalresultaten.
“Grotendeels achter ons”
De topman geeft toe dat de onderhandelingen “niet makkelijk” verlopen, maar beklemtoont nogmaals dat medewerkers hun lonen en voorwaarden ook na de overname behouden. In de loop van deze maand, op 23 mei, is nog een bijeenkomst met de vakbonden voorzien. De directie gaat er alvast vanuit dat het ergste nu achter de rug is.
“We zien tot onze blijdschap dat alle winkels weer open zijn. Ook de verkopen herstellen zich weer naar normale niveaus. We denken dat de impact van de stakingen grotendeels achter ons ligt en dat ook de financiële impact van de transitie zal matigen in de loop van het jaar”, zegt ook CFO Natalie Knight.
Minder omzet en marge door stakingen
De kosten van de reorganisatie zijn alvast “beperkt”. In het eerste kwartaal boekte Ahold Delhaize een herstructureringskost van 15 miljoen euro, maar die was niet alleen voor Delhaize. Wel wogen de stakingen op de omzet en de operationele marge. De supermarktgroep haalde in Europa 6,1% vergelijkbare omzetgroei; zonder de stakingen was dat 7,7% geweest. Ook was er bijna een procentpunt minder marge.
Na de franchisering, die trouwens nog dit jaar moet plaatsvinden, zal Delhaize vooral de marges kunnen opkrikken. Die moeten zo dichterbij het groepsgemiddelde komen te liggen. Verder zal de omzet even dippen door de overgangsperikelen, maar nadien verwacht de groep dat de verkoop sneller zal groeien.