Het transformatieplan voor Milcobel, de grootste zuivelcoöperatie van België, zit op schema: het bedrijf heeft de prijskloof met de concurrentie bijna dichtgereden en kan zo vermijden dat meer melkveehouders opstappen.
Agressieve concurrentie
Milcobel verloor recent leden aan agressieve concurrenten, zoals het Nederlandse A-ware, dat de melkpoederfabriek van FrieslandCampina in Aalter overnam. Dat bedrijf gaat actief op zoek naar Belgische melkboeren en biedt hen 35 euro per 100 liter, een stuk meer dan heel wat andere zuivelbedrijven bieden. Operationeel directeur Robert van Ballegooijen wil naar eigen zeggen “meerdere honderden” nieuwe melkveehouders aantrekken, “want we kunnen honderden miljoenen liters melk verwerken in België”, zegt hij in De Tijd.
“Er was onrust bij onze leden,” geeft CEO Nils van Dam van Milcobel toe. Hij wil de recente negatieve berichtgeving nuanceren. “Op een totaal van 2400 leden zijn inderdaad ongeveer 400 melkveehouders weggegaan op twee jaar tijd. Die hadden we uiteraard liever aan boord gehouden, maar een leegloop kan je het niet noemen. We hadden er in onze businessplannen rekening mee gehouden dat dit kon gebeuren. We sturen de productie bij in functie van de wat lagere melkaanvoer, vandaar bijvoorbeeld dat we in de melkpoederfabriek in Kallo tijdelijk de weekendploegen hebben geschrapt, waardoor 17 van de 200 medewerkers op tijdelijke werkloosheid werden geplaatst.”
Kostenbesparingsprogramma
Het nieuw businessplan van de coöperatie werpt z’n vruchten af, benadrukt de CEO: “Sinds januari hebben we al elke maand onze melkprijs kunnen verhogen. Hij is eind juli al 7,25 euro hoger, dat is een stijging met 27%. De Europese melkprijzen zijn in die periode met 8,4% gestegen, de Belgische met 19%. We doen dus significant beter dan de markt en we verkleinen de kloof met de concurrentie. Eind december was het verschil nog 3 euro, in juli was het nog slechts 56 cent en in juli hebben we als enige nogmaals de prijs verhoogd met 30 cent. We hebben de kloof dus verder gereduceerd tot 20 à 30 cent. In augustus stijgen we nog eens met 20 cent. Dat is een fantastische prestatie op zes maanden tijd.”
Die prijsverhogingen kan Milcobel onder meer doorvoeren dank zij een kostenbesparingsprogramma dat voorspoediger verloopt dan gepland. “We hadden aangekondigd dat we tegen 2025 recurrent 53 miljoen netto zouden besparen. Dit jaar hadden we 20 miljoen gepland, maar het is nu al 35 miljoen.” De zuivelcoöperatie stootte enkele minder winstgevende activiteiten af, om het accent te verleggen naar meer rendabele producten zoals roomijs, industriële mozzarella en kaas voor consumenten, waaronder de bekende Brugge-kazen.
De kern van de boodschap is dat Milcobel op koers zit om het tij te keren, benadrukt Nils van Dam: “Ik heb de ambitie om onze leden een prijs boven het gemiddelde aan te bieden. Dat is wat ons bedrijf moet doen: we willen op het podium staan, in de top drie.”