De wereldwijde koffiebusiness fundamenteel veranderen, dat is het doel van Ray & Jules. Want wist je dat het roosteren van voedingsproducten zoals koffie drie keer energie-efficiënter kan en dus vele malen beter voor de planeet? Op de RetailDetail Night deelt de Belgische scale-up zijn disruptieve verhaal.
Koffie op zonne-energie
Achter de duurzame koffie van Ray & Jules (Ray = zonnestraal, Jules = energie-eenheid Joule) schuilt een hoogtechnologisch verhaal, dat ontstond toen ondernemer Koen Bosmans met cleantech-bedrijf CEE een drie keer energie-efficiëntere manier ontwikkelde om voeding te roosteren. Van koffiebonen tot mout, cacao en noten: het huidige productieproces op gas stoot jaarlijks miljoenen ton CO2 uit. Het zijn echte energievreters, terwijl het bedrijf van Bosmans een systeem van continue branding op zonne-energie bedacht.
Ook al had iedereen de mond vol van CO2-uitstoot verminderen en compenseren, om de eeuwenoude processen te veranderen bleek nog weinig openheid bij grote koffiespelers. De ondernemer besloot dan maar het roer in eigen handen te nemen en gewoon te laten zien hoe het anders kan: hij bouwde een prototype en lanceerde zijn eigen koffiemerk.
Verplichte coronaswitch
Als je duurzame koffie wil, stoot je weliswaar algauw op de rest van de toeleveringsketen. Net zoals Tony’s Chocolonely besefte dat eerlijke verloning en “slaafvrije” chocolade alleen kan door rechtstreeks met de producenten samen te werken, werkte ook Ray & Jules een coöperatief model uit.
“De cacao- en koffie-industrie zijn erg vergelijkbaar”, vertelt Gert Linthout, CMO van Ray & Jules, die de keten van koffiebes tot koffiemok transparanter wil maken door directe samenwerking met de coöperaties in het zuiden, ondersteund door technologie gebaseerd op blockchain. “Om duurzame verandering te brengen, moet je al aan de basis ondersteuning bieden aan de landbouwers. Concrete samenwerking is belangrijk.”
Na de lancering van Ray & Jules in 2019 stootte het piepjonge merk op nog iets heel anders: de coronapandemie. Tot dan toe had de start-up zich op de B2B-markt gericht, met koffie voor kantoren. Toen die hele markt in één klap wegviel, zag het bedrijf zich genoodzaakt volledig van koers te veranderen. Aan de lockdown-keukentafel besloot Ray & Jules om te gaan voor een direct-to-consumermodel met versgeroosterde koffie via een eigen e-commercekanaal. Het duurzaam en ecologisch verwenmomentje voor mensen thuis bleek een schot in de roos.
Hele grote nieuwe klant
Vandaag is het merk opnieuw aanwezig op de kantoormarkt, vooral omdat de klanten erop aandrongen. “Klanten wilden ons zelf op hun werkplek introduceren om onze koffie ook op kantoor te kunnen drinken. Dat is fantastisch, want voor ons zijn koffieliefhebbers niet gewoon klanten maar changemakers. Als we ons doel willen bereiken om de koffiebusiness te veranderen, is dat precies wat we nodig hebben.”
En de grote producenten, stellen die zich al meer open? “Absoluut. De interesse in de roostertechnologie op industriële schaal groeit snel. Onze focus ligt nu op internationale expansie en partnerships. Begin december – wie weet zelfs op de RetailDetail Night – kondigen we een hele grote nieuwe samenwerking aan, die iedereen van zijn stoel zal blazen”, glundert Linthout.
Er hangt op de RetailDetail Night alvast gegarandeerd liefde in de lucht, want Linthout deelt er het podium met zijn levens- én zakenpartner Jona Mukabalisa, de oprichtster van tweedehandsgeboortelijsten Mic Mac Minuscule.
Naast ‘gamechangers’ zoals Ray & Jules en Mic Mac Minuscule tref je op de RetailDetail Night ook kleppers als Albert Heijn (CEO Marit van Egmond), Hubo (Erwin Van Osta) en vele anderen aan.