Getir heeft een oplossing nu steeds meer steden ‘dark stores’ verbieden: in Amsterdam laat de flitsbezorger zijn magazijn ook dienstdoen als een ‘gewone’ supermarkt.
Winkel of geen winkel?
De dark stores van waaruit flitsbezorgers de boodschappen leveren, worden is steeds meer steden geweerd. Kan je een ‘donkere winkel’ – vaak letterlijk zonder ramen – waar geen klanten binnen mogen, maar enkel orders worden klaargezet voor levering, immers nog een winkel noemen? Het zouden magazijnen en dus industriële panden zijn, die niet in winkelstraten of woonwijken thuishoren.
Ook in Amsterdam woedt de discussie. Flitsbezorger Getir kreeg in mei een boete opgelegd omdat zijn dark store in De Pijp niet in het bestemmingsplan zou passen – want geen detailhandel. Getir reageerde door een afhaalloket in het pand te voorzien, zodat consumenten er desgewenst ook zelf hun bestellingen kunnen ophalen. Nog steeds geen winkel, vond de gemeente toen.
Supermarkt als front?
Dan maar de deuren opengooien, redeneert de flitsbezorger nu. De boodschappenbezorger probeert de gemeente te slim af te zijn door een deel van de dark store om te vormen tot ‘gewone’ supermarkt. Consumenten kunnen er zelf hun boodschappen doen. “Klanten kunnen het gehele assortiment bekijken, verzamelen, afrekenen en meenemen”, aldus Getir tegenover nieuwssite AT5.
Een ander deel van het pand blijft wel nog afgesloten voor het publiek en dient enkel voor de bezorging. Maar dat is ook bij traditionele supermarkten vaak het geval, stelt de marktuitdager. Het Amsterdamse gemeentebestuur zegt de nieuwe supermarkt te zullen onderzoeken.