Groenteverwerker Greenyard kijkt uit naar politieke initiatieven om mensen gezonder te doen eten, zoals het Belgisch voorstel om de btw op verse voeding af te schaffen. De omzet steeg er het voorbije half jaar nog, maar het Europese marktvolume daalt.
Meer diepvries, minder vers
Consumenten eten minder verse groenten en fruit nu er zo veel politieke en economische onrust is, meldt Greenyard bij de bekendmaking van zijn halfjaarcijfers. Op de Europese markt kreeg het volume van verse voeding een knauw, al presteert de Belgische groenteverwerker wel beter dan de markt. De vergelijkbare omzet steeg in het voorbije halfjaar met 7,3% tot 2,27 miljard euro. In diepvries steeg het volume, voor vers was er enkel een positief prijseffect.
De aangepaste EBITDA van de groep is in lijn met vorig jaar: 80,4 miljoen euro nu tegenover 82,6 miljoen een jaar geleden. Onder de streep kwam de winst lager uit dan een jaar eerder. Toch toont Greenyard zich tevreden dat de “lagere marktvolumes, hoge inflatie, hogere energie-, transport- en arbeidskosten” die zwaar wegen op de hele sector goed kon counteren.
Mensen eten te weinig vers
“In de huidige omstandigheden merken we een toegenomen belangstelling voor onze unieke en geïntegreerde manier van werken”, zegt co-CEO Marc Zwaaneveld, die er evenwel op rekent dat de vraag naar vers binnenkort weer toeneemt. De huidige economische omstandigheden hebben er immers toe geleid dat de gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking ver onder de minimumaanbevelingen van de WHO (400 gram per dag) is gebleven, vult co-CEO Hein Deprez aan.
“We hebben nu echt een uitzonderlijk moment om de kracht van groenten en fruit ten volle te benutten. Er worden gunstige beleidsmaatregelen en -strategieën ontwikkeld die de essentiële rol van de meest gezonde en duurzame voedingscategorie benadrukken”, aldus Deprez. “Onze sector was een van de eerste die de negatieve gevolgen van de huidige situatie ondervond, maar zal ook een van de eerste zijn die samen met de stimulering van gezonder eten weer aantrekt.”