De inflatie bedraagt deze maand 9,4%: dat is de helft minder dan een jaar geleden, maar groenten en kruidenierswaren blijven fors duurder worden. Uien zijn op twee jaar tijd zelfs 78% duurder geworden.
Mosterd en uien pieken
De inflatie vertraagt, van 18,1% in oktober vorig jaar naar 9,4% nu. Uit de maandelijkse analyse van zowat 3.000 supermarktproducten leidt Test-Aankoop niettemin af dat de prijzen van voedingswaren aanmerkelijk blijven verhogen. Groenten zijn de koplopers, met een gemiddelde stijging van 20% sinds vorig jaar, terwijl fruit 10% duurder werd. Opvallend: uien werden op twee jaar tijd liefst 78% duurder, wortelen 65%. De reden zou het natte voorjaar en het droge najaar zijn.
Diepvriesproducten werden gemiddeld 12% duurder, met een piek van 21% voor vissticks. Op twee jaar tijd waren het echter de diepvriesfrietjes die 64% in prijs stegen. Kruidenierswaren kosten vandaag 11% meer, vooral omdat ketchup (+43%), maïs in blik (+27%) en tomatenpuree (+25%) fors in prijs stegen dit jaar. Mosterd werd in twee jaar tijd driekwart duurder.
Grondstofprijzen zakken
Hoewel de internationale prijzen voor plantaardige olie sinds maart 2022 met 52% gedaald, is frituurolie in de supermarkten gemiddeld 38% duurder geworden. Ook de lagere melkprijzen (-26%) vertalen zich nog niet in prijsverlagingen in de winkels. De prijs van zuivelproducten steeg in totaal met 8%, al is dat wel minder dan de inflatie. Ook de prijzen van frisdrank, charcuterie, vis en vlees stegen minder dan de totale inflatie.
Toch noteert Test-Aankoop enkele prijsdalingen: onder andere balsamicoazijn (-10%), gemengd varkens- en rundergehakt (-5%) en huishoudfolie (-4%) zakten in prijs. Ten opzichte van de piek in maart vorig jaar, is er ook algemeen een duidelijke daling van de productinflatie te zien.