Efficiëntie-vergissing
Door meer te focussen hoopt het bedrijf uit Giessen efficiënter te kunnen werken. Nochtans was net dat destijds de reden om ook onder private label te gaan draaien: op die manier hoopte het concern immers te kunnen profiteren van grotere schaalvoordelen.
“We zijn gekneld komen te zitten tussen stijgende grondstofprijzen en prijsdruk van de afnemers. Bovendien kunnen we ons niet onderscheiden op die markt”, liet topman Timo Hoogeboom nu echter optekenen. Voorts zou HAK voor zijn privatelabelactiviteiten meer in blik moeten aanleveren, terwijl HAK bewust voor glas kiest.
Eerder al broertjes kwijt
Neerlands Glorie Conserven, het bedrijf achter HAK, heeft trouwens al ervaring met saneringen. Het bedrijf stopte de voorbije jaren ook al met de eerder overgenomen merken Jonker Fris en Koeleman. Ook werd een deel van private label de voorbije maanden al stopgezet. De omzet liep daarbij terug van 113,2 miljoen euro in 2006 naar 85,9 miljoen euro in 2010.
Hak wil nu focussen op innovatie en merkinvesteringen. Het wil naast de Nederlandse markt ook meer inzetten op de Belgische en Duitse consument. Daarom trok het deze zomer trouwens ook Timo Hoogeboom aan, een merkenstrateeg van Mars Nederland.