Consumenten letten steeds meer op de herkomst van hun eten. Met name de oudere generatie kijkt waar het voedsel eten vandaan komt. Ook gezondheid en duurzaamheid blijven trends.
Meer gezond gekocht
Dit komt naar voren in groeiende volumes van supermarktverkopen van bijvoorbeeld groenten en fruit. Vlees of frisdranken, producten die de consument als minder gezond of duurzaam ervaart, hebben teruglopende verkoopcijfers. Deze trends zullen dit jaar en volgend jaar doorzetten, zo concludeert ABN AMRO in het rapport Uitdagende markt voor food ondernemers. Naast gezondheid blijft de consument aandacht voor herkomst en duurzaamheid houden.
Meer groenten en fruit
De Nederlandse consument kocht vorig jaar per huishouden voor ongeveer 3700 euro aan voeding, een stijging van 3 procent zowel in volume als in prijs. De consumentenbestedingen verder toe; dit jaar zullen de uitgaven aan voeding met gemiddeld 3 procent toenemen. De verkopen van groenten klommen met 5 procent, bij fruit ging het om 4 procent. De omzet steeg hier, net als bij vlees en vis, harder dan de hoeveelheid. De omzet van groenten steeg met 7 procent, die van fruit met 8 procent. De omzet van verse kant- en klaarproducten en salades klom met 7 procent.
Innovatie moet de omzet van de teruglopende verkoop van brood op niveau houden. Supermarkten behaalden in brood 1,3 procent meer omzet in 2016. De categorie vernieuwt in methode (desem), graansoort (haverbrood), type brood (platte broden) en voedingswaarden (verrijking). Ook in verpakkingen, verkoopmethoden en winkelconcepten is innovatie te zien. Vers brood blijft belangrijk voor supermarkten om consumenten naar hun winkel te krijgen. Ook discounters als Lidl en Aldi onderkennen het belang van vers brood met vers afbakken op de winkelvloer.
Nederlandse supermarkten verkochten vorig jaar 4,4 miljoen kilo ofwel 1,1 procent minder vlees. Er werden vooral minder vleeswaren en minder wild verkocht. De omzet groeide wel, mede door verkoop van duurdere vleesproducten. De consument heeft in haar vleesconsumptie toenemende zorgen over de impact van vlees op het milieu: less meat, less heat. Ook dierenwelzijn blijft een belangrijk aspect. De verse visverkoop in hoeveelheid in de supermarkt steeg vorig jaar met 1 procent. De omzet kwam op 7 procent meer uit. In visspeciaalzaken steeg de omzet met 3,4 procent.
Meer omzet buitenshuis
De consumenten kocht met name in de supermarkt, speciaalzaak en via online bezorgdiensten. Tegelijkertijd stijgt de omzet buitenshuis voor het tweede jaar op rij harder dan de omzet binnenshuis. Die groei zet door; consumenten zijn meer onderweg, hebben meer geld te besteden en eten vaker in restaurants. Hiervan profiteren restaurants, maar ook pompshops en cateraars. Ook groothandel en industrie kunnen direct aan de consument leveren. Kleinere fabrikanten (start-ups) bieden authentieke en vaak eerlijke/duurzame producten on-line aan of via verkoop in speciaalzaken.
Eetgedrag onvoorspelbaar
Het snel veranderende eetgedrag van consumenten is steeds minder voorspelbaar. Gezondheid is van belang, maar ook gemak is cruciaal. Tegelijkertijd is de consument steeds vaker bereid om uren in de keuken te staan, ziet hij graag authentieke en echte producten en is Food 2.0, kweekvlees en 3D- geprinte voeding, in opkomst. Hoewel flexitariër, vegetariër en klimatariër eet de consument van nu ook graag een echte hamburger. Hij zoekt exotischere superfoods, maar let ook goed op de herkomst van producten.
De eenpersoonshuishoudens – hun aantal steeg in de afgelopen tien jaar met 20 procent en zal verder toenemen, met name door ouderen – gaan nog meer bepalen wat er in de schappen ligt, vooral als het gaat om gemaksproducten. Dan zijn er de millenials of de boomrang generatie die thuis woont en relatief veel kan besteden.