Groeiend consumentenprotest
De overeenkomst die H&M en Zara-moeder Inditex nu ondertekend hebben, geldt alvast voor de komende vijf jaar. Er komen onder meer onafhankelijke inspecties van gebouwen mét de verplichting om in geval van gevaar de toestand te verbeteren. Het document erkent meteen ook het recht van vakbonden om arbeiders te informeren over hun rechten en hun veiligheid. De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) steunt de deal.
In de kledingindustrie in Bangladesh werken 3 tot 5 miljoen mensen, maar de laatste maanden kwam het land herhaaldelijk in het nieuws met zijn onveilige textielateliers. Amper drie weken geleden kwamen ruim 1.100 arbeiders om het leven toen hun fabriek instortte. Dat leidde tot wereldwijde verontwaardiging en petities die door meer dan een miljoen consumenten werden ondertekend.
H&M “grootste inkoper”
“Geen arbeider zou bang moeten zijn voor branden, instortende gebouwen of andere ongelukken”, zegt de Zweedse kledinggigant H&M, de grootste inkoper in Bangladesh (al benadrukt de keten wel dat ze geen klant was bij de ingestorte textielfabriek). “We hopen op een brede coalitie van handtekeningen, zodat het akkoord ook echt effect heeft in de vele fabrieken”, zegt Helena Helmersson, hoofd duurzame ontwikkeling bij H&M.
Ook Inditex heeft zijn handtekening geplaatst onder de nieuwe overeenkomst met IndustriALL Global Union, de drijvende kracht achter de onderhandelingen met kledingmerken. Behalve de twee grootste textielretailers ter wereld heeft ook C&A de overeenkomst ondertekend.
“Mensenlevens redden”
“Dit is absoluut historisch”, zegt Ben Vanpeperstraete van Schone Kleren Campagne, de ngo die al jaren ijvert voor betere arbeidsomstandigheden. “Niet alleen zijn de afspraken die erin staan verregaand, het gaat bovendien om een verbintenis door de grootste kledingketens ter wereld. Voor ons kon er geen beter signaal uitgestuurd worden.”
Vooral het feit dat de merken er zich toe verbinden om te betalen voor renovaties die fabrieken veilig maken, is een serieuze stap vooruit: “Hierdoor zal dit akkoord mensenlevens redden”, aldus nog de ngo. Al is de strijd nog niet helemaal gestreden, want over de lage lonen wordt met geen woord gerept in de overeenkomst.