Als omnichannel wijndistributeur met een eigen Belgische wijngaard in Puurs gaat Vinetiq voor een baanbrekende aanpak. CEO Pieter Raeymaekers ziet het niet grootschalig, maar is wel ambitieus.
‘On the edge’
Is de wijnsector in België inderdaad ingedommeld? “De actoren in de Belgische wijnmarkt – historisch gezien invoerders die zowel B2B als B2C verkopen, soms met een webshop – gaan redelijk klassiek tewerk, er is weinig innovatie of animo. Door ons op verschillende vlakken te differentiëren, willen wij daar met Vinetiq verandering en schwung in brengen. Daarbij is ons leidmotief: cool things happen on the edge.”
Dat leidmotief wil Pieter even toelichten: “Als iets moeilijk wordt, als men onder druk komt of stress ervaart, kan dat het beste in iemand of iets naar boven halen. Zo ook bij de wijndruif: ‘cool climate’-wijnen – uit regio’s als Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland, of de Elzas, de Beaujolais of de Bourgogne, maar ook van de op hoogte gelegen Etna-streek – zijn veelal lichter, eleganter, frisser, met een lager alcoholgehalte en gastronomisch interessant.”
‘Right on target’
‘Cool climate’-wijn als niche? “Een van de differentiërende elementen in onze innovatieve benadering is inderdaad onze productfocus op ‘cool climate’-wijnen, die bij de sommeliers in opmars zijn. Het is evenwel niet de enige manier om ons te onderscheiden. Naast distributie leggen we ons immers ook toe op wijnproductie, waarbij we zelf in een ‘cool climate’-gebied actief zijn. We weten dus waarover we het hebben.”
Zijn de wijnliefhebbers daar klaar voor? “De gastronomische sector reageert alleszins positief: men vindt dat we ‘right on target’ zitten, zo leren we uit de reacties. We willen ons product overigens ondersteunen met evenementen rond foodpairing en belevingsaspecten, om op die manier bij de mensen enthousiasme te wekken voor onze producten. Dit is misschien niet het gemakkelijkste businessmodel, maar het is uniek en onderscheidend.”
Omnichannel mix
De moeilijke weg, net zoals wat u zei over ‘on the edge’: prikkelen en uitdagen om het beste naar boven te brengen? “Precies. We zetten daarbij breed in, met een differentiërende focus qua producten, maar ook door zowel fysiek als digitaal aanwezig te zijn, zoals de consument van vandaag dat verwacht. Voor zo’n ‘slimme’ combinatie moet je van heel wat markten thuis zijn, maar daar zit ‘m juist de uitdaging én de fulfilment.”
Hoe uit zich die fysieke aanwezigheid in die omnichannel benadering? “In september 2019 zullen we een eerste echt grote oogst hebben op ons domein van zo’n vier hectaren bij Puurs, Valke Vleug, en tegen die tijd willen we daar een eigenzinnige klassieke wijnhoeve hebben staan, waar we mensen die van wijn houden allerlei belevingsaspecten (foodpairing, muziek, cultuur…) rond Vinetiq en Valke Vleug willen aanbieden, aangevuld met online expertise en klantgericht advies, met name inzake wijnkeuze in functie van consumptiemomenten.”
Pieter Raeymaekers van Vinetiq spreekt op 29 november op de RetailDetail Night, het feestelijk slotakkoord van het retailjaar 2018. Op het programma staan ook topsprekers als trendwatcher Richard van Hooijdonk, Harry Demey (LDV United), Sacha Buyck (bol.com), Dado Van Peteghem (Duval Union), Gino Van Ossel, (Vlerick Business School), Ann Maes (Ogilvy Amsterdam), Carole Lamarque (Duval Union) en nog veel meer… Via deze link vind je meer informatie over het programma en kan je je tickets bestellen.