In de meeste landen winnen de discounters marktaandeel, maar niet overal: het model heeft ook zwakheden. Prijsvechters innoveren daarom met nieuwe winkelconcepten – waaronder gemakswinkels – en zetten stappen in digitalisering.
Uiteenlopende prestaties
De meeste discounters deden het goed tijdens de coronacrisis. In een meerderheid van landen wonnen ze marktaandeel en zullen ze dat ook de komende jaren blijven doen. Maar in enkele belangrijke markten moesten ze terrein prijsgeven. Dat wijst erop dat het discountmodel ook zwakheden vertoont en dat discounters moeten evolueren om relevant te blijven, stelt een recente studie van IGD.
Wereldwijd zijn discountketens momenteel goed voor een wereldwijde omzet van 492 miljard. Tegen 2022 zal de omzet 554,9 miljard bedragen, dank zij een verwachte jaarlijkse groei van 6,2%. Maar niet overal groeit dit retailkanaal even hard. De analyse vergelijkt de prestaties van discountketens in de VS, Rusland, Australië en enkele Europese landen. Daarbij valt op dat de prijsvechters vorig jaar marktaandeel verloren in enkele belangrijke markten, zoals het VK, Nederland en Duitsland.
Onder druk in Duitsland
Het grootste marktaandeel hebben discounters in Noorwegen: meer dan 60%. Daarbij valt op dat het uitsluitend om Noorse ketens gaat: internationale namen als Aldi en Lidl zijn er niet eens aanwezig. In Polen, Spanje en Duitsland schommelt het marktaandeel rond de 40%.
Duitsland – de bakermat van de discounters – is het enige land waar de lageprijzenketens de komende jaren marktaandeel zullen verliezen, volgens IGD. De terugval is te wijten aan de zwakkere resultaten van Aldi Nord en de sterke prestaties van de supermarkten, die er blijkbaar de juiste mix hebben gevonden tussen keuze, kwaliteit en prijs. In de andere markten groeien de discounters sterker dan de klassieke supermarkten.
Kansen voor merken
Voor merkproducenten moeten discounters een strategische prioriteit zijn, stelt IGD: deze retailers groeien sneller dan de markt in de meeste landen en met minder leveranciers en minder concurrerende producten in de schappen bieden ze mooie kansen voor groei. Ze maken meer ruimte vrij voor merkproducten om de directe concurrentie aan te gaan met andere grote supermarktketens.
De fysieke winkel blijft voor discounters de grote prioriteit, waarin ze sterk investeren. Verschillende retailers verbeteren de winkelbeleving en introduceren technologische oplossingen die bijdragen tot efficiëntere operaties. Ook is het zo dat discounters hun concepten en assortimenten aanpassen aan de lokale marktvereisten. Het tijdperk van één kanaal, één concept, is voorbij. Discounters verkennen nieuwe locaties en zetten sterker in op convenience. Digitalisering uit zich vooral in het lanceren van apps, digitale getrouwheidsprogramma’s, scan & go concepten en winkelautomatisering.
Europese evoluties
Enkele opmerkelijke evoluties? In Duitsland zetten discounters sterker in op duurzaamheid, met een focus op lokale producten en groene energie. Lidl is er de grote winnaar, met grotere winkels die een breder assortiment bieden dan die van Aldi. De Lidl Plus app met de mobiele betaaloplossing Lidl Pay krijgt een Europese uitrol. Aldi van zijn kant test in het VK een click & collect concept en werkt er samen met Deliveroo voor het bezorgen van boodschappen.
In Spanje staan de discounters het verst met online. Zowel Dia als Mercadona hebben er een eigen e-commerceactiviteit, Lidl werkt er samen met Lola Market, Aldi doet dat met flitsbezorger Glovo. Ook in Polen testen prijsvechters het potentieel van online: lokale speler Biedronka heeft een click & collect dienst en laat bestellingen bezorgen door Glovo.
Verder weg…
In Rusland is de sterke groei van de Siberische prijsbreker Svetofor opmerkelijk:het succes van deze discounter dwong supermarkgroepen als X5 en Magnit om hun eigen discountketens te lanceren. Onder de naam Mere wil Svetofor nu Europa veroveren. Recent opende de keten een eerste Britse winkel, België volgt snel.
In de VS is discount nog erg klein, met een marktaandeel van 6,6%. Lokale spelers als Dollar Tree en Dollar General zetten de toon: ze breiden hun aanbod uit met verse voeding en verleggen de focus naar landelijke regio’s. Zowel Aldi als Lidl hebben er ambitieuze expansieplannen. In Australië tot slot heeft Aldi zowat het rijk voor zich alleen. De Duitse discounter lanceerde er recent een opvallend nieuw concept: Aldi Corner Store, een kleurrijke gemakswinkel met een warme uitstraling en veel aandacht voor vers en food-to-go. Dit formaat geeft de retailer vlotter toegang tot stedelijke locaties. Het zou wel eens de voorbode kunnen zijn van verdere evoluties richting convenience-discount.