De hoge inflatie doet consumenten in heel Europa opnieuw beduidend meer huismerken kopen, blijkt uit nieuwe cijfers. Dat heeft alles te maken met de toenemende prijskloof tussen A-merken en huismerken.
Recordomzet
In volle coronacrisis wisten A-merken hun marktpositie nog te versterken: consumenten hadden behoefte aan vertrouwen in onzekere tijden. Onder invloed van de hoge inflatie vorig jaar is het koopgedrag van de supermarktklant echter fors gewijzigd: shoppers leggen opnieuw meer lager geprijsde huismerken in de winkelkar, omdat het gezinsbudget onder druk staat.
Die trend zet zich door in heel Europa, blijkt uit de nieuwste editie van het International Private Label Yearbook, een uitgave van PLMA (de associatie van de huismerkfabrikanten) en onderzoeksbureau NielsenIQ. De totale huismerkenomzet groeide vorig jaar met wel 25 miljard euro tot 302 miljard.
Flink goedkoper
Er is slechts één uitzondering: in Zwitserland daalde het aandeel huismerken licht, maar in dat land hadden huismerken dan ook al het hoogste omzetaandeel in de Europese regio (51,6%). In de andere zestien onderzochte landen was er overal een stijging van het omzetaandeel. De sterke stijgingen noteert het onderzoek in Tsjechië (+3.5 procentpunt), Portugal (+2.9 procentpunt), Spanje en Hongarije (beide +2.2 procentpunt).
In Nederland zijn huismerken nu al goed voor 44% van de supermarktomzet, in Spanje is dat 43,3% en in het Verenigd Koninkrijk 42,7%. In België vertegenwoordigen de huismerken 37,8% van de omzet, maar hebben ze wel 55,2% volume-aandeel. Dat wijst erop dat de huismerken er flink goedkoper zijn dan de grote merken.
Prijskloof neemt toe
De cijfers komen niet als een grote verrassing: al meer dan een jaar voeren de A-merken forse prijsverhogingen door om de sterk gestegen kosten op te vangen. Daarbij komen ze in aanvaring met de supermarktketens, die de prijzen laag willen houden. Hoewel ook de huismerken de stijgende kosten doorberekenen – procentueel vaak zelfs meer dan de A-merken – blijft de prijskloof groter worden. Die verschillen zijn erg zichtbaar voor de consument in het supermarktschap.
Steeds meer FMCG-multinationals melden nu dat ze als gevolg van die prijsverhogingen een daling zien van de verkochte volumes: meer consumenten gaan op zoek naar goedkopere alternatieven in tijden van hoge inflatie en supermarkten spelen daar handig op in door hun goedkopere huismerken in de kijker te zetten: denk aan de Prijsfavorieten bij Albert Heijn, de Kleine Leeuwtjes bij Delhaize of de koopkrachtacties van Carrefour. Toch hebben de merken geen andere keuze dan de prijzen te verhogen om hun rentabiliteit niet in gevaar te brengen. Ook in 2023 zullen de meeste voedingsmerken verdere prijsverhogingen doorvoeren.