Op zoek naar twintig printers of honderd oude winkelkarren? De inboedels van de Makro-winkels gaan vanaf vandaag onder de hamer. De opbrengst gaat naar de schuldeisers en de ontslagvergoedingen.
Interesse uit 59 landen
Voorraden blijven er nauwelijks nog over, behalve wat elektronica en opvallend veel haarkleurmiddel. Alvorens het grote publiek te laten bieden, kwam in de winkels ook al een opkoper langs om eventuele restpartijen mee te nemen. Wat overblijft, is vooral winkelinfrastructuur. Denk aan loten met vijf transpaletten of honderd winkelkarren (bieden vanaf 250 euro). Ook de industriële keukens en bakkerijen worden geveild.
Zowat 80% gaat wellicht naar het buitenland, schat Christophe Moyersoen, CEO van veilinghuis Auctim Moyersoen. “Kleine zelfstandigen uit pakweg Polen zijn wel geïnteresseerd. Ze sturen dan enkele mensen met een camionette naar België om de rekken, paletten of karren op te halen”, zegt hij aan Het Nieuwsblad. Er is inderdaad al erg veel animo voor de veilingen: “In de voorbije dagen hebben we voor onze webpagina van de Makro-veiling al 32.197 unieke bezoekers gehad. De bezoekers kwamen trouwens uit 59 landen.”
Overnemer in Deurne?
Woensdag bijt de veiling van de vestiging in Lodelinsart (Charleroi) de spits af. Wie een winnend bod uitbrengt, moet de spullen zelf ter plaatse in de winkel halen. Acht medewerkers van Makro zijn daarom in dienst gebleven om alles klaar te zetten. Het is de bedoeling dat alle winkels eind februari leeg zijn, zodat in maart de huur stopt. Makro België moet immers huur betalen aan het vroegere Duitse moederbedrijf Metro, dat nog steeds eigenaar is van het vastgoed.
Voor de winkel in Deurne is mogelijk al een overnemer gevonden voor alle inboedel, weet de krant. Het lijkt erop te wijzen dat in het pand misschien een nieuwe food- of hypermarkt zal openen. De opbrengst van de inboedelverkoop gaat straks naar de schuldeisers en indien mogelijk naar de ontslagvergoedingen van de medewerkers.