Ondanks een dalend marktaandeel gelooft Colruyt in een relance na corona. De toenemende samenwerking tussen Albert Heijn en Delhaize deert de marktleider nauwelijks. Over een mogelijke fusie met Jumbo houdt topman Jef Colruyt zich op de vlakte.
“Wat blijft er straks nog van Delhaize over?”
In een opmerkelijk interview met De Standaard spreekt CEO Jef Colruyt Europese en zelfs wereldwijde ambities uit voor z’n energie-activiteiten, maar in retail ziet hij enkel voor onlineapotheek Newpharma Europees potentieel. Dat in België het marktaandeel van de Colruyt supermarkten onder druk staat, heeft vooral met corona te maken, zegt de topman: Colruyt heeft minder buurtwinkels en miste de nachtwinkels als klanten. Hij denkt dat de marktleider weer terrein kan nemen als alles opnieuw op gang komt.
Dat concurrenten Albert Heijn en Delhaize intussen samen pijlen afvuren en steeds nauwer samenwerken, verontrust de CEO niet. “Wat blijft er straks nog van Delhaize over? One eats the other, sooner or later… De vraag is of wij daar als full range discounter veel last van hebben. We voelen dat even, maar na een jaar is die impact weg. Maar hoe ver kan Ahold gaan zonder zijn andere keten, Delhaize, te ondergraven? Tenzij het de bedoeling is om nog iemand uit de markt te duwen.”
“Nederlanders zijn goed in perceptie”
Jef Colruyt wijst erop dat Jumbo en ook Albert Heijn gemiddeld wel 7 tot 8 procent duurder zijn dan Colruyt Laagste Prijzen. “Nederlanders zijn goed in perceptie en wij zijn daar te bescheiden in.”
Op de suggestie van de krant dat een fusie van de retailtak van Colruyt met die van Jumbo een stevig verhaal met familiaal gedeelde waarden zou kunnen plaatsen tegenover Ahold Delhaize, wil de topman niet ingaan: “Ik snap uw rationale, maar ik ga daar niets op zeggen, als u dat goed vindt.” Maar wanneer de journalist aandringt met de vraag “Nederlanders hebben het graag voor het zeggen, maar uw familie wil de sleutels nog niet afgeven en die van Jumbo ook niet?” reageert hij met een droog “U zegt het zelf.”
“Dit jaar beslissing over thuisbezorgen”
Jef Colruyt gaat in het interview ook in op het groeiende belang van online in voeding. Afhaaldienst Collect&Go kende een groei van minstens 50 procent, en die zet voorlopig door. “Gaat de komende jaren 10 procent van de boodschappen zo gebeuren? We kijken of we in de grootsteden het netwerk strakker moeten invullen. Er liggen oplossingen in de schuif.”
Tegen eind dit jaar belooft Colruyt een beslissing over thuisbezorgen, een project dat voorlopig nog in de testfase zit, maar in het zakenmodel van snelle koeriers als Gorillas of Deliveroo gelooft de topman niet, omdat het weinig toevoegt aan de markt en moeilijk rendabel te krijgen is. Collect&Go mikt typisch op tweeverdieners die hun lijst met boodschappen op woensdag plaatsen, om ze zaterdag af te halen. De gemiddelde besteding bedraagt 60 euro.