Stakingsbrekers inzetten: soms mag het
Vakbond FNV Bondgenoten meldde gisteren bij de Arbeidsinspectie dat AH de stakingsacties in de distributiecentra met ‘stakingsbrekers’ probeerde op te lossen. Albert Heijn bevestigde dat werknemers uit andere delen van het bedrijf worden ingezet op de distributiecentra en zei zich aan de wet te houden.
Volgens hoogleraar Verburg zegt de wet niets over interne krachten, vooral doordat die nog dateert van 1998.”‘De wet is nog erg gericht op uitzendkrachten, maar inmiddels kunnen bedrijven putten uit veel meer flexibele arbeidskrachten.”
Verburg vindt het verstandig dat de kwestie nader wordt onderzocht, omdat het dilemma ‘de grenzen van de wet raakt’. Als AH inderdaad een soort wisseltruc hanteert, waarbij vakkenvullers het werk doen van hun stakende collega’s in de distributiecentra en het werk van de vakkenvullers wordt uitgevoerd door uitzendkrachten, overtreedt de keten volgens hem wel degelijk de wet.
Impasse wordt steeds erger
Het cao-conflict wordt met het moment bitterder en beide partijen geven elkaar geen strobreed toe. De onderhandelingen verkeren sinds een paar dagen in een impasse, sinds AH niet meer met FNV Bondgenoten wil onderhandelen. Met de kleinere CNV Dienstenbond sloot de grootgrutter afgelopen vrijdag een nieuwe tweejarige cao af voor de medewerkers van de distributiecentra, maar FNV Bondgenoten wees het akkoord af.
Stakingsleider Ron Meyer van FNV Bondgenoten benadrukt dat de acties blijven doorgaan. “Wij hebben niets meer te verliezen. We staken totdat Albert Heijn met een beter voorstel komt.”