De Belgische kaas- en zuivelproducenten Flanders Food Production (FFP) en Vache Bleue slaan de handen ineen en vormen de nieuwe groep European Dairy Company. De fusie creëert een speler met een omzet van bijna een half miljard euro.
Vlaamse en Waalse samensmelting
FFP, opgericht in 2003 door Axel Van de Poel, heeft zich gepositioneerd als specialist in het verpakken, snijden en raspen van kaas. Het Limburgse bedrijf verwerkt jaarlijks meer dan 50.000 ton kaas en levert producten aan 65 landen, waaronder grote klanten zoals Domino’s Pizza. Vache Bleue, opgericht in 1927, heeft een sterke focus op geraspte kaas. Het Waalse bedrijf levert aan supermarktketens als Aldi en Carrefour en produceert onder meer kaassnacks voor kinderen.
Met de fusie versterken de bedrijven hun positie in een competitieve markt, die steeds meer vraagt om schaalvoordelen en innovatie, zoals Vache Bleue bijvoorbeeld doet met de lactosevrije producten van Dilea. Hun producten en markten ook zijn zowel geografisch als qua aanbod complementair, bericht De Tijd over de fusie. Flanders Food Production heeft een sterke exportpositie (naar 65 landen), terwijl Vache Bleue stevig voet kreeg op de Franse en Duitse markten met de overname van twee fabrieken van Arla Foods in 2019.
European Dairy Company heeft alvast ambitieuze plannen voor verdere groei, ondersteund door de recente investeringen van FFP in zijn productiefaciliteiten en de strategische acquisities van Vache Bleue. De directie van de nieuwe groep bestaat uit Free Vroome en David Parent van Vache Bleue en Axel Van de Poel van FFP.