Zuivelalternatieven met eiwitten uit precisiefermentatie verzoenen de hoge voedingswaarde van koemelk met de lage broeikasgasemissies van plantaardige melk, maar de Europese regelgeving is een remmende factor.
Tot 90% lagere uitstoot
De afgelopen tien jaar is de vraag naar melk met 18% gestegen. Naarmate de middenklasse in heel wat regio’s blijft groeien, zal ook de vraag naar melkeiwitten toenemen. Dat gaat gepaard met een hoge milieu-impact: vee is verantwoordelijk voor 20% van alle door de mens veroorzaakte broeikasgasemissies. Dan hebben we het niet alleen over de rundvleesproductie, want ook de emissie van zuivel is hoger dan die van de luchtvaartindustrie.
Plantaardige melk, die duurzamer is, kende de afgelopen decennia een sterke opgang, maar er zijn ook nadelen aan verbonden: door het lagere eiwitgehalte voldoet die niet aan bestaande gezondheidsrichtlijnen. “Hybride” melk, die bestaat uit een combinatie van haverdrank en melkeiwitten uit precisiefermentatie, heeft wel een voldoende hoog en hoogwaardig eiwitgehalte en kan de broeikasgasuitstoot van koemelk met 50 tot 90% verminderen, schrijft het Copenhagen Institute for Futures Studies (CIFS) in een nieuw rapport.
Milieu- en diervriendelijk
Vanaf nu vindt u onze Plus-inhoud exclusief in de nieuwe RetailDetail Connect&Learn-app of -webomgeving. Klik op de onderstaande knop om het artikel daar verder te lezen.