Kellogg’s stuurt 1400 Amerikaanse medewerkers de laan uit, die al twee maanden aan het staken zijn voor betere arbeidsvoorwaarden. Het personeel weigerde een loonsverhoging van 3%.
“Slechter behandeld dan machines”
Het rommelt al sinds oktober bij Kellogg’s in de Verenigde Staten: duizenden medewerkers in verschillende staten legden toen het werk neer als protest tegen de lange werkuren, geplande ontslagen en de invoer van een nieuw tweeledig systeem, waarbij recentere werkkrachten minder loon en minder voordelen krijgen.
Vakbondsafgevaardigden klagen aan dat ze weken van 80 uren draaien en soms meer dan honderd dagen na elkaar zeven dagen op zeven werken, zonder vrije weekends. Dat was nodig om de toegenomen vraag door de pandemie bij te benen, maar in plaats van de werknemers te belonen krijgen ze nu stank voor dank. “De machines werken 28 dagen aan een stuk, maar rusten dan drie dagen om ze schoon te maken. Ze behandelen ons nog minder goed dan de machines”, zei een misnoegde medewerker eerder aan The Guardian.
Niet ontslagen maar “vervangen”
Vorige week leek er even een akkoord te komen, toen de directie een loonsverhoging van 3% voorstelde. Dat voorstel werd uiteindelijk echter door een meerderheid van het personeel verworpen. Nu gaat de directie over tot drastische maatregelen: wettelijk mogen de stakers niet worden ontslagen, maar ze mogen wel permanent worden vervangen. En precies dat gaat Kellogg’s doen.
De fabrieken worden nu al draaiende gehouden door heel wat externe interimkrachten en tijdelijke arbeiders. Ook managers moeten geregeld inspringen. Toch is het maar de vraag of de cornflakesproducent wel zoveel vervangers zal vinden: sinds de coronapandemie zijn er in de VS nijpende arbeidstekorten. Heel wat openstaande vacatures raken niet ingevuld. De vakbonden geven de strijd ondertussen niet op en zeggen gewoon verder te blijven staken.