De stijgende levensduurte deert Unilever niet. Integendeel: de FMCG-reus behaalde in 2022 een kwart meer nettowinst. De grote reorganisatie van het bedrijf is ook afgerond.
Allemaal prijseffect
Unilever rapporteerde sterke financiële cijfers voor het kalenderjaar 2022: in alle vijf de nieuwe ‘business groups’ van het bedrijf steeg de omzet, weliswaar met dank aan de forse prijsstijgingen en niet door omzetgroei. De prijzen stegen gemiddeld met 11,3%, terwijl het volume met 2,1% daalde.
De omzet steeg zo met 14,5% tot 60,1 miljard euro. De sterkste merken – de zogeheten miljardenmerken, die 53% van de omzet uitmaken – groeiden met 10,9%. De sterkste presteerders waren OMO, Hellmann’s, Rexona, Sunsilk en Magnum. Vorig jaar verkocht Unilever wel zijn theeafdeling.
Opvallend meer winst
Sinds 1 juli is het bedrijf gereorganiseerd rond vijf herziene productcategorieën. Zo is er nu een aparte afdeling voor ‘beauty & wellbeing’ ten opzichte van ‘personal care’ (tandpasta, deo en zo meer), en omvat ‘ice cream’ alle ijsjes, ongeacht of dat voor thuis of buitenshuis is. Met de herstructurering ging ook een ingrijpende ontslagronde gepaard.
Hoewel de inflatie van de inkoopkosten toch wat aan de marge (-230 basispunten) vrat, verbeterde de onderliggende bedrijfswinst licht tot 9,7 miljard. De nettowinst bedroeg ruim 8 miljard euro, wat een opvallende stijging van 24,9% betekent.
Chinese knaldrang
Ook in 2023 blijft de Knorr-producent de prijzen verhogen. Zeker in de eerste helft van het jaar zullen de kosten blijven stijgen, en dalen zullen ze niet meer, denkt aftredend CEO Alan Jope. Toch verwacht hij dat de volumes zullen verbeteren: hij rekent op minstens 4% groei.
Vooral dan in China en Zuidoost-Azië, waar na jaren coronaperikelen de consumptie weleens kan ontploffen. Chinezen hebben er zo lang niks kunnen uitgeven dat hun spaarboekjes nu uitpuilen. Ze zijn ook al volop vliegtickets en hotels aan het boeken, dus zelfs in het buitenland zullen ze de consumptie stimuleren.