De lange lijst van voedingsproducten die worden teruggeroepen om de aanwezigheid van ethyleenoxide, zadelt de voedingssector op met een miljoenenfactuur. De Europese aanpak is zeer strikt, terwijl er geen direct gevaar is voor de volksgezondheid, zegt Fevia.
Zeer lage gehaltes
De afgelopen weken werden honderden voedingsproducten uit de rekken gehaald, omdat ze mogelijk ethyleenoxide bevatten, een bestrijdingsmiddel dat in Europa verboden is maar in andere delen van de wereld, zoals India of de Verenigde Staten, wel gebruikt mag worden. Het werd ontdekt in sesamzaad uit India en bleek daarna ook voor te komen in andere ingrediënten, zoals kurkuma, gember en johannesbroodpitmeel.
Fabrikanten moeten nu producten terugroepen die deze ingrediënten bevatten, ook al gaat het om zeer lage gehaltes die de volksgezondheid niet in gevaar brengen. De kostprijs van die terugroepingen zal in de miljoenen euro’s lopen, zegt CEO Bart Buysse van voedingsfederatie Fevia: “Voedingsbedrijven moeten zowel klanten als consumenten compenseren, producten zo duurzaam mogelijk vernietigen en de productie heropstarten met een verlies aan efficiëntie en met andere grondstoffen. In bepaalde gevallen dekt de verzekering deze kosten of kunnen bedrijven ze verhalen op leveranciers, maar zelfs dan blijft de impact groot. Bovendien houdt elke terugroeping ook een vorm van voedselverlies in.”
Voedselverlies en kosten
De federatie wijst erop dat de vele terugroepingen het gevolg zijn van een zeer strikte Europese aanpak. Van zodra ethyleenoxide detecteerbaar is in één ingrediënt, moeten voedingsbedrijven het product uit de rekken halen, zelfs al zijn er geen detecteerbare sporen van ethyleenoxide in het eindproduct.
“Voedselveiligheid is altijd onze eerste prioriteit, maar vandaag moeten onze bedrijven producten terughalen waar in het eindproduct geen enkel spoor van ethyleenoxide detecteerbaar is. In dat geval is er duidelijk geen gevaar voor de volksgezondheid. Is zo’n aanpak nog te verantwoorden gezien het voedselverlies en de enorme kosten die ermee gepaard gaan? We pleiten er dus voor om na afloop van dit incident, hopelijk zo snel mogelijk dus, die Europese aanpak te herbekijken”, aldus nog Buysse.