Lidl wordt de best betalende supermarkt van het Verenigd Koninkrijk: de discounter heeft beslist er twintig miljoen euro te investeren in loonsverhogingen. Dat is opvallend, want in België staakten Lidl-medewerkers recent nog voor betere werkvoorwaarden.
Net boven minimumloon
Lidl maakt in het Verenigd Koninkrijk 18 miljoen pond (ruim 20 miljoen euro) vrij om in lonen te investeren. De retailer wordt zo de best betalende supermarkt van het land: voor sommige medewerkers betekent het een loonsverhoging van meer dan 6%.
Vanaf maart 2022 stijgen de lonen van starters van 9,50 naar 10,10 pond per uur; wie in Londen van start gaat krijgt zelfs 11,30 pond in plaats van 10,85 pond. Afhankelijk van anciënniteit kunnen de uurlonen nog stijgen tot 12,25 pond in Londen en 11,40 pond buiten de hoofdstad. De lonen stijgen zo net iets boven het Britse “living wage”, een loonnorm die er als de ondergrens voor een leefbaar loon wordt aanzien en boven het wettelijk minimumloon ligt.
Lidl telt 21.000 werknemers in het Verenigd Koninkrijk, die de discounter met de loonsverhoging een erkenning wil geven voor hun harde werk tijdens de coronapandemie. Daarnaast moet de maatregel ook helpen om nieuwe medewerkers aan te trekken. Het Verenigd Koninkrijk wordt immers geplaagd door arbeidstekorten, een gevolg van de coronapandemie maar vooral ook van de Brexit.
Staking in België
Sinds het Verenigd Koninkrijk de Europese deur sloot, trekken immers minder buitenlanders naar daar wegens een strenger migratiebeleid. Daarenboven hebben ook heel wat niet-Britten het land hebben verlaten. De druk op de arbeidsmarkt zorgt voor een concurrentiestrijd tussen werkgevers, en daar plukken de supermarktmedewerkers nu de vruchten van.
Opvallend genoeg was het niet in het VK, maar in België dat halverwege oktober een nationale staking uitbrak. Honderden Lidl-supermarkten voerden een week lang actie tegen de hoge werkdruk in de winkels. Uiteindelijk is een akkoord bereikt over een nieuw cao en aanpassingen aan de werkorganisatie die de druk moeten verlichten. Zo wordt onder meer de vliegende ploeg uitgebreid, taken geautomatiseerd en sneller nieuwe medewerkers aangenomen. “De grootste looninvestering ooit” blijft niettemin voor de Britten voorbehouden.