Woensdag opende Lidl in Almere de “duurzaamste supermarkt van Nederland”. De winkel is niet alleen energie- en CO2-neutraal maar werd ook gebouwd met duurzame en circulaire materialen.
Circulair
De duurzame supermarkt, die werd gebouwd in de groene wijk Almere Oosterwold, minimaliseert de milieu-impact door het gebruik van duurzame en circulaire materialen. Er is veel hout gebruikt in de constructie en oude Lidl-poloshirts van filiaalmedewerkers werden verwerkt als isolatie in de gevel en binnenwanden. 90% van de installaties zijn demontabel en/of herbruikbaar en al het afval in de winkel wordt hergebruikt of gerecycleerd.
Het filiaal is niet aangesloten op het riool, evenmin op het aardgasnetwerk. Alle energie komt van 1.566 zonnepanelen in het park, op het dak en op de carports. Klanten kunnen hun auto of elektrische fiets gratis opladen. De winkel wordt bovendien emissieloos bevoorraad door een elektrische vrachtwagen.
Groenzone
De overgebleven CO2-voetafdruk compenseert Lidl met een groenzone van 14.323 m² rond het gebouw, met onder andere olifantsgras, dat tot wel vier keer meer CO2 opneemt dan bomen. Regenwater wordt opgevangen om de vijvers op het terrein aan te vullen. Een educatieve wandelroute informeert consumenten over de initiatieven die Lidl hier neemt voor mens, dier en milieu.
Het is niet de eerste duurzame super van Lidl in Nederland: in september 2019 opende de retailer al een ‘Lidl Zero’ in Woerden: dat was de eerste ‘energie-circulaire’ supermarkt van het land. Ook in andere landen test de discounter duurzame winkelconcepten. Zo opende begin 2019 een ecologische winkel in het Zweedse Sigtuna, ten noorden van Stockholm. Ook die werd gebouwd met duurzame materialen, kreeg een groendak met zonnepanelen en voorzag laadpalen voor elektrische wagens en fietsen.