Discounter Lidl opent vandaag zijn zesde distributiecentrum in Waddinxveen.De locatie, goed voor een investering van 70 miljoen euro, is ontworpen om klimaat en omgeving zo min mogelijk te belasten.
Duurzame voorzieningen
Het gebouw functioneert zonder fossiele brandstoffen en is uitgerust met diverse duurzame voorzieningen, waaronder ledverlichting, warmte-koude opslag en ruim 4000 zonnepanelen. Zo is op 180 meter diepte een warmte- en koudeopslag (WKO) aangelegd voor koeling en verwarming. Hier wordt in de zomer de warmte opgeslagen, die vervolgens in de winter wordt ingezet voor verwarming van het pand. In de winter wordt koude opgeslagen die in de zomer wordt gebruikt om het gebouw te koelen.
Het totale energieverbruik van het distributiecentrum staat gelijk aan dat van 875 huishoudens, uitgaande van 4000 kWh per jaar. De warmte-koudeopslag-installatie bespaart het verbruik van omgerekend 77 huishoudens ten opzichte van het distributiecentrum Heerenveen, dat drie jaar geleden werd geopend.: dat scheelt 163 ton CO2-uitstoot per jaar. De 4000 zonnepanelen op het dak wekken voor omgerekend 150 huishoudens energie op, waardoor 315 ton CO2-uitstoot wordt bespaard.
Regenwater wordt verzameld in een nabij gelegen gietwatersloot en na filtering hergebruikt in het distributiecentrum. Daarnaast gaat het water voor beregening naar omliggende kassen. Lidl levert hiermee op jaarbasis 62.000 m³ water aan lokale telers. Dit bespaart hen gemiddeld zo’n 77.500 euro.
Filialen Randstad bevoorraden
Het gebouw van 52.000 m² heeft plaats voor 30.000 pallets en kan in de toekomst ongeveer honderd filialen in de Randstad bevoorraden. Er komen ongeveer 250 mensen te werken. Zij kunnen gebruik maken van een fitnessruimte en het bedrijfsrestaurant waar met Lidl-producten wordt gekookt en medewerkers hun eigen maaltijd kunnen bereiden.
Waddinxveen wordt niet het laatste distributiecentrum van Lidl in Nederland: een zevende locatie is in aanbouw aan de A15 bij Oosterhout. Hier moet op 16 hectare begin volgend jaar het derde duurzame distributiecentrum operationeel worden. Lidl is al enige jaren sterk gericht op duurzaamheid: zo is voor nieuwe winkels het Energielabel A++++ de standaard.
Lidl belevert straks ruim 400 winkels in Nederland vanuit zeven distributiecentra: naast Waddinxveen is dat vanuit Heerenveen, Etten-Leur, Tiel, Weert en Zwaag en de nieuwe locatie bij Oosterhout.