De beursflop van maaltijdleverancier Deliveroo betekent niet dat de hele sector op apegapen ligt: dat bewijst het voorlopig nog piepkleine Supper. Die Londense maaltijdkoerier specialiseert zich in topgastronomie, en die formule lijkt aan te slaan. Supper wil nu vers geld tanken om zijn activiteiten uit te breiden naar steden als New York en Dubai.
Michelin-chefs
Een blik op de cijfers zou doen vermoeden dat het zes jaar oude Supper een kleine garnaal is in een sector waar enkele grote haaien als Deliveroo, Just Eat Takeaway.com en UberEats weinig genade tonen voor de concurrentie, maar het bedrijf heeft zichzelf in een interessante niche genesteld. De maaltijdkoerier mikt immers op het bovensegment van de markt: Supper heeft amper 130 restaurants in de aanbieding, maar daar zitten 15 restaurants met een Michelin-ster bij, naast maaltijden van luxewinkels als Harrod’s en Fortnum & Mason. Bedoeling is om dat aantal snel op te krikken tot 200. Om z’n model te financieren rekent de bezorgdienst hen een commissie aan van 22 tot 25%.
Supper wil die formule nu verder uitbreiden, en zoekt daar vijf miljoen pond (zes miljoen euro) vers kapitaal bij private investeerders. Oprichter Peter Georgiou, een voormalige obligatiehandelaar, wil zijn formule lanceren in andere steden waar de combinatie toprestaurants en klanten die ervoor willen betalen te vinden is.
Gyroscopische technologie
Want dat is de sleutel van het succes van Supper: in de al bij al bescheiden klantenportfolio van 80.000 mensen wemelt het van de topvoetballers en topmanagers van grote bedrijven, die een topservice op prijs stellen. Zo werkt het bedrijf met speciale scooters die maaltijden aan verschillende temperaturen kunnen bewaren en die uitgerust zijn met gyroscopische technologie die ervoor zorgt dat het eten van Michelin-niveau niet door elkaar wordt geklutst tijdens het transport.
De voornaamste kostenpost is echter het personeel, dat bij Supper gewoon in loonverband werkt, inclusief betaalde vakantiedagen. Georgiou speelt die kaart graag uit om het contrast te vergroten met Deliveroo, dat heel wat kritiek moet slikken omdat het zijn koeriers als zelfstandigen aan het werk zet en zo allerhande sociale verplichtingen ontloopt. In gesprek met de Financial Times beweert de Supper-topman dat de telefoon roodgloeiend staat met restaurants die met Supper in zee willen nadat onder meer bekend raakte dat Deliveroo-koeriers soms amper 2 pond (2,3 euro) per uur verdienen. Supper-koeriers zijn zeker van een vast loon van 9 pond of 10,5 euro per uur.