Verspilling in kaart brengen
Klaver wil dat supermarkten in kaart brengen welk deel van hun voedsel nooit bij de consument terechtkomt. “Deze informatie is openbaar en zo wordt de klant geïnformeerd. Supermarkten kunnen vervolgens met elkaar concurreren in het zuinig omgaan met voedsel.”
Klaver vindt het belangrijk om juist nu in actie te komen tegen voedselverspilling, omdat nog altijd een derde tot de helft van al het voedsel verloren gaat. Vorige week werden ook berekeningen van de voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal bekend, waaruit bleek dat Nederlanders dagelijks één op de vijf sneetjes brood weggooien. Bij elkaar zijn dat ongeveer 400.000 hele broden per dag.
Bijzonder groot probleem
De omvang van voedselverspilling in Nederland is groot, stelt Milieu Centraal: veertien procent van het eten dat we kopen, wordt gewoon weggegooid. Naast brood gebeurt dat ook erg vaak met rijst, pasta en aardappelen. “Voedselprijzen stijgen en een groot deel van de wereldbevolking lijdt honger. We moeten niet alleen onderzoek doen om verspilling tegen te gaan, maar ook concrete maatregelen nemen.”
In België gaan de socialisten overigens nog een stap verder: daar wilden parlementsleden supermarkten verplichten hun onverkochte voedingswaren af te staan aan hulporganisaties. De sector reageerde toen niet bepaald verheugd, maar wilde “mits voldoende compensaties” het initiatief wel een kans geven.