Maison Dandoy stopt met exporteren naar verre landen, zelfs al geeft het Brusselse koekjesmerk zo 10% van zijn omzet op. Het is ecologisch – én economisch – niet meer te verantwoorden, klinkt het.
Niet te verdedigen
Tot voor kort was de Japanse markt goed voor 5% van alle omzet bij Maison Dandoy. Toch vliegt sinds begin dit jaar geen enkel Brussels speculaasje meer van Brussel naar Japan, waar een eerste filiaal al in 2012 opende. Koekjes per vliegtuig naar Japan sturen, is vanuit milieuperspectief immers niet meer te verdedigen, zegt co-CEO Alexandre Helson aan L’Echo.
Bovendien laakt de topman de overdreven globalisering, waarbij je dezelfde producten van Brussel tot Tokio en New York kan terugvinden. Bovendien kwam de winstgevendheid eveneens in het gedrang: het duurde even voor het familiebedrijf ontdekte dat het eigenlijk geld aan het verliezen was.
Astronomische verborgen kosten
“Een klein, gemechaniseerd bedrijf als het onze is gewoon niet geschikt voor dit soort export. Voor een KMO van onze omvang zijn de verborgen kosten astronomisch”, hint de CEO op de toenemende transportkosten, de lagere marges en vele tussenpersonen.
Ook naar de Verenigde Staten exporteert het bedrijf niet meer. Tijdens de feestdagen waren de Brusselse koekjes bij verschillende luxewarenhuizen te vinden, zoals Bergdorf Goodman in New York. Zelfs bestellen in de webshop (weliswaar goed voor minder dan 2% van de omzet) kan alleen nog maar vanuit België en de buurlanden.
Meer winkels in België
In totaal knipte Maison Dandoy zo liefst een tiende van de twaalf miljoen euro omzet weg. Dat is ondertussen wel al ruimschoots gecompenseerd, maakt Helson zich sterk: de koekjesbakker zet nu in op expansie op eigen bodem. Sinds het vorig jaar de beslissing nam om verre markten weg te snijdne, opende het merk twee nieuwe winkels in Brussel (Elsene en Sint-Gillis).
Nu wil het bedrijf vanuit Brussel uitbreiden naar naburige steden, zowel in Vlaanderen als Wallonië. “We hebben nog veel ruimte voor verbetering in België”, aldus Helson, die voor een netwerk van lokale winkels gaat. Ook de winkel in Parijs mag blijven, want nog dichtbij genoeg.