Groothandelaar Metro verkocht vorig kwartaal ruim een kwart meer: de heropleving van de horeca doet de Duitse groep zichtbaar deugd. Toch eindigde het kwartaal stevig in het rood, niet het minst door België.
Al een vijfde wordt geleverd
Metro heeft er een sterk kwartaal op zitten: de omzet steeg – in lokale munt – met 27,2% tot 7,9 miljard euro. De groothandelsgroep “groeit aanzienlijk in alle kanalen en segmenten, verkoopt meer producten en ziet opmerkelijk zakelijk succes in de verschillende landen”, zegt CEO Steffen Greubel.
In Frankrijk, Kroatië, Polen en Roemenië beleefde Metro zelfs het beste kwartaal aller tijden. Turkije kende niettemin de grootste omzetgroei, vooral onder invloed van de inflatie, terwijl in Oekraïne de omzet met 36,9% daalde als gevolg van de oorlog. De West-Europese landen – zonder Duitsland – zorgden voor 31,7% meer omzet, met in bijna alle landen dubbelcijferige groei.
In Italië lanceerde Metro vorig kwartaal zijn onlinemarktplaats, die een steeds groter omzetaandeel inpalmt. De online-omzet steeg met net geen 50% tot 18 miljoen euro, terwijl de bezorgomzet groeide met 64,4% tot 1,8 miljard euro. Al 22% van alle verkopen wordt inmiddels geleverd. Toch steeg ook de omzet in de winkels met 18,7% tot 6,1 miljard euro.
136 miljoen om België kwijt te geraken
Hoewel de aangepaste EBITDA van 310 miljoen euro vorig jaar klom naar 441 miljoen euro nu, eindigde de groothandelsreus het kwartaal met verlies. België is een grote boosdoener, want de verkoop van Makro en Metro in België heeft de groep 136 miljoen euro gekost. Daar komen nog eens sterk negatieve wisselkoerseffecten bij (vooral van de roebel), waardoor het bedrijf vorig kwartaal in totaal 400 miljoen euro heeft verloren. Onder de streep bleef zo een nettoverlies van 290 miljoen euro over.
Voor de rest van het jaar blijft Metro geloven in zijn verhoogde vooruitzichten, ondanks de “turbulenties op de wereldmarkten”. “Uitdagingen zoals inflatie en de beschikbaarheid van energie en grondstoffen staan momenteel ook bovenaan onze agenda en wij beheren deze kwesties proactief”, zegt Greubel.