Ondanks dalende marges kon Mondelez de omzet in het slotkwartaal toch opvoeren. De snackfabrikant verwacht in de komende maanden nog meer tegenwind, omdat het concern worstelt met een tekort aan arbeidskrachten en vreest voor een verder oplopende inflatie.
Grondstofprijzen
De in Chicago gevestigde koekjemaker zag zijn brutomarge in het vierde kwartaal terugvallen tot 37% tegenover 39,4% een jaar eerder. Net zoals de rest van de sector kampt het bedrijf met stijgende transport- en arbeidskosten. Bovendien zijn grondstoffen als suiker en tarwe afgelopen jaar fors duurder geworden.
Mondelez voelt ook nog steeds de gevolgen van een zes weken durende staking van een duizendtal arbeiders in zijn fabrieken in de Verenigde Staten in augustus. In combinatie met een aantrekkende vraag en de aanhoudende problemen in de toeleveringsketen, heeft dat de voorraden van de onderneming uitgeput. “We zijn 2022 ingegaan met lage voorraden en we werken eraan om de voorraadniveaus weer op te bouwen, wat tijd kost in deze omgeving”, zei CFO Luca Zaramella aan Reuters.
Beter dan verwacht
Hoewel Mondelez zijn marges zag krimpen, zorgden prijsverhogingen en de sterke consumentenvraag voor een stijging van de omzet met 4,9% tot 7,66 miljard dollar (6,87 miljard euro). Daarmee presteerde het concern beter dan wat analisten hadden voorspeld. Het operationeel resultaat van 1,2 miljard dollar (1,07 miljard euro) lag wel in lijn met de verwachtingen.
De voedingsgigant verwacht dat de inflatie in de komende maanden verder zal oplopen. Voor heel 2022 rekent het concern op een autonome netto-omzetgroei van meer dan 3%. Wisselkoerseffecten zouden wel een negatieve impact hebben op omzet en winst.