Het Amerikaanse investeringsfonds Fortress ligt in poleposition om de Britse supermarktketen Morrisons in te lijven. Maar er zijn kapers op de kust: minstens twee andere partijen hebben hun interesse al laten blijken en bereiden mogelijk een tegenbod voor.
“Eerlijke prijs”
Afgelopen zaterdag meldde Morrisons, bij monde van voorzitter Andrew Higginson, achter het bod van 6,3 miljard pond (7,4 miljard euro) van het door Fortress geleide consortium te staan. “De bestuurders van Morrisons zijn van mening dat het bod een eerlijke en aanbevelenswaardige prijs voor de aandeelhouders vertegenwoordigt die de toekomstperspectieven van Morrisons erkent”, zei hij.
Het is het tweede bod op korte tijd op de Britse retailer. Vorige maand wees Morrisons een eerste bod van Clayton Dubilier & Rice (CD&R) af wegens ruim onvoldoende. De investeerder wilde 5,5 miljard pond (6,4 miljard euro) op tafel leggen. Volgens de Britse beursregels heeft CD&R nu tot 17 juli de tijd om een definitief bod uit te brengen of zich terug te trekken.
Intussen is er nog een derde partij op het toneel verschenen. Ook Apollo Global Management, een ander Amerikaans investeringsfonds, overweegt een bod op de supermarktketen. De investeerder heeft alvast zakenbank Morgan Stanley in de arm genomen om zich te laten adviseren in de kwestie, schrijft The Guardian. Apollo trachtte eerder al Asda over te nemen, maar moest uiteindelijk de duimen leggen voor de broers Issa, oprichters van tankstationgroep EG, die de supermarktketen binnenhaalden voor omgerekend 7,5 miljard euro.
Aantrekkelijke prooi
Morrisons wordt aantrekkelijk geacht omdat het eigenaar is van ongeveer 85% van zijn ‘bezittingen’ – waaronder zijn supermarkten – en vanwege zijn geïntegreerde bedrijfsbenadering. Het bedrijf heeft langetermijnrelaties met boeren en leveranciers, zijn eigen productielocaties voor levensmiddelen (bakkerijen, slachthuizen,…) en zelfs een eigen vissersvloot. De keten telt zo’n 500 winkels in het Verenigd Koninkrijk.
Volgens Andrew Gwynn, een aandelenanalist bij Exane, maakt het bod van Fortress een goede kans om door minstens 75% van de aandeelhouders te worden aanvaard. “Fortress lijkt geen agressieve veranderingen voor te stellen, en legt de focus op het geven van macht aan het managementteam om zijn strategie op langere termijn uit te voeren. […] De kans is groot dat de deal slaagt”, zei hij.