Ecovative, een startup die voor Ikea verpakkingen van paddenstoelen maakt, gaat nu aan de slag met labovlees. De textuur van paddenstoelsteeltjes zou immers perfect zijn om steak na te bootsen.
Steeltjes van paddenstoelen worden ‘vlees’
Met behulp van een nieuw platform dat het bedrijf MycoFlex noemt, kan Ecovative een schuimachtig product op maat maken. Het rekbare en dikke schuim is gemaakt van de steeltjes van paddenstoelen (of mycelium) en wordt nu ook getest om labovlees mee te kweken. “Het belangrijkste dat mycelium doet, is van een eencellig organisme naar een 3D-structuur gaan,” vertelde CEO Eben Bayer aan Business Insider. “We hebben er dierlijke cellen op laten groeien en ze zijn heel goed gegroeid.”
Het probleem van labovlees is tot nu toe immers de textuur: het lukt wetenschappers wel om dierlijke vet- en spiercellen te kweken, maar om die daarna tot een vleesproduct zoals hamburger of steak te krijgen, worden de cellen tot nu toe vooral samengeperst. Door de cellen echter op de paddenstoelbasis te laten groeien, krijg je een natuurlijkere en vlezige textuur. De innovatie zou ook gebruikt kunnen worden voor vegetarisch namaakvlees, zoals de ‘bloedende’ Impossible Burgers. Die bedrijven zouden “onze basis kunnen gebruiken en het met hun ingrediënten en smaakstoffen kunnen impregneren”, aldus Bayer.
Ook buiten de voedingsindustrie zijn er toepassingen: zo ontwikkelde Ecovative in april het eerste MycoFlex-product, een lederachtige tas. Eerder ontwikkelde het bedrijf al verpakkingsmateriaal voor Ikea en Dell op basis van paddenstoelen, ter vervanging van piepschuim.