Een vegan burger bij Jumbo of taartvulling van Puratos: scan de QR-code en je ziet waar de ingrediënten vandaan komen. Blockchain brengt transparantie naar chefs en klanten. Op het RetailDetail Food Congress kan je dat zelfs komen proeven.
Bewuste keuzes maken
Enkel goed geïnformeerde consumenten kunnen bewuste voedingskeuzes maken, is de overtuiging van kok en tech-ondernemer Damien Taylor. “Als chef-kok heb ik de afgelopen 25 jaar gemerkt dat de herkomst van ingrediënten steeds belangrijker wordt voor de consument. Klanten willen weten waar hun rundvlees is gekweekt, wat het heeft gegeten en hoe het heeft geleefd. Of misschien ben je veganist, of wil je koosjer eten.” Tegelijk zijn de toeleveringsketens complexer geworden en heeft voedselfraude een ongekend hoog niveau bereikt.
Daarom richtte Taylor samen met IT-specialist Maurizio Garzelli bijna twee jaar geleden Chefchain op, een open blockchaintoepassing die transparantie garandeert doorheen de hele toevoerketen. “Er zijn wel wat blockchainbedrijven actief, maar één van de issues is dat die blockchains niet kunnen samenwerken met andere blockchains. Wij hebben een blockchain gemaakt die zo interoperabel is als mogelijk. We ontwikkelden een gedecentraliseerde API die data versleuteld van de ene blockchain naar de andere kan trekken.”
Transparante burger
Hoe dat werkt, illustreert hij met Kruimels, het eerste dessert op de blockchain – het is een soort appelcrumble. Consumenten kunnen van elk ingrediënt zien waar het vandaan komt en wat de ecologische voetafdruk is. “De kaneel in het Kruimels dessert bijvoorbeeld, is aangeleverd door een leverancier die zijn eigen blockchain heeft. Onze blockchain connecteert met de hunne via een gedecentraliseerde API en brengt de informatie vanuit Indonesië naar hier. Wij zijn de ‘laatste mijl’. We nemen informatie uit iedereens blockchain en brengen dat samen in een product. Dat maakt het interessanter.”
Samen met Ciago, een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor landbouw en foodtech in Limburg, ontwikkelde Chefchain eerder al de FXT Burger, de eerste transparante burger. “Een hamburger is een vrij complex product, als je alle ingrediënten wil traceren. Onze blockchain kan dat vrij eenvoudig. We hebben nu al een vijftigtal landbouwers aan boord. We werken veel met de korte keten.”
Kom proeven
Het project is nog pril, maar Chefchain krijgt tractie, zegt Taylor. “Eerlijk gezegd zijn we verbaasd waar het vandaan komt. We zitten nog in de ontdekkingsfase. In het begin dachten we aan restaurants, maar intussen ligt er een vegan burger in de Jumbo-supermarkten en werken we aan een project met Puratos: bakkerijen die hun taartvulling kopen en verwerken in taarten kunnen de QR-code erop zetten. En Puratos ziet dan zelf ook waar en hoe de vulling werd gebruikt. We ervaren ook interesse uit de halal-business.”
Na een eerdere hype leek blockchain wat weg te deemsteren, maar nu komt het terug: “Mensen brachten de technolgie teveel in verband met crypto, maar nu ziet men het potentieel ervan. De blockchain helpt iedereen die in een overbezette markt wil komen, om zijn authenticiteit te bewijzen.” Op het RetailDetail Food Congress op 29 juni in Antwerpen komt Damien Taylor uitleggen hoe het werkt. Je zal er zelf het Kruimels dessert kunnen proeven en de QR-code kunnen scannen. “En het is heerlijk!”
Ook sprekers van Colruyt Group, Unilever, Ikea, Takeaway.com, Healthskouts en Graydon CreditSafe treden aan op het RetailDetail Food Congres. Bestel je ticket via de knop hieronder.