Internationaal vleesschandaal
Hoewel op de verpakking staat dat er honderd procent rundvlees in zit, blijkt in de praktijk tussen de 30 en 100 procent van het vlees afkomstig van paarden. “We zijn extra alert en waar nodig komen aanvullende controles en inspecties.”, zegt een woordvoerder van de NVWA tegen RTL Nieuws.
Ook supermarktketen Albert Heijn gaat ‘preventief’ onderzoek doen naar aanleiding van het paardenvleesschandaal, al verkoopt de supermarkt zelf geen producten van het merk Findus. Concurrent Plus heeft inmiddels besloten het rundvleesproduct Primafrost Lasagne uit de diepvries terug te sturen naar de distributiecentra.
Het schandaal in het Verenigd Koninkrijk en Ierland breidt zich steeds verder uit. Het begon met goedkope hamburgers, maar intussen blijkt het vlees ook verwerkt te zijn in honderdduizenden diepvriesmaaltijden. Ook elders in de Europese Unie worden nu overal onderzoeken opgestart, want de leveranciers van Findus blijken een internationale vleescarrousel te hebben opgezet vanuit Roemenië.
Paardenvlees werd tot de Tweede Wereldoorlog veel gegeten in Nederland, maar is sindsdien uit beeld verdwenen. Nederland telt nog maar enkele paardenslagers. Paardenvlees is niet per se slecht voor de volksgezondheid, maar veel consumenten hebben morele bezwaren tegen het eten van paarden.