Met Droste en Verkade werken twee klassieke Nederlandse chocolademerken hard aan een comeback, na een periode waarin ze door slecht management en de opkomst van andere merken in de verdrukking zijn geraakt.
Weinig investeringen
De producten van zowel Droste als Verkade zijn de voorbije jaren bijna volledig verdwenen uit de supermarkt. Ze zijn daarbij vervangen door de producten van internationale spelers als Milka en Ferrero, maar met Tony’s Chocolonely en de huismerken is er ook lokaal heel wat concurrentie bijgekomen. In combinatie met minder investeringen zijn de merken zo naar de achtergrond verdwenen.
Droste en Verkade zijn immers in handen gekomen van bedrijven die vooral hebben gesnoeid in de investeringen en in het aanbod. Droste is daarbij in handen van het Zwitserse Hosta, terwijl Verkade tot 2015 onderdeel was van United Biscuits. Omdat de investeringen op een laag pitje stonden, was er ook amper vernieuwing bij de merken, terwijl een bedrijf als Tony’s Chocolonely net de ene nieuwe smaak na de andere op de markt bracht. Zelfs een huismerk als Delicata van Albert Heijn ging daar gedeeltelijk in mee.
Comeback
Sinds kort zijn beide merken echter bezig aan projecten waarmee ze terug hun plekje op de markt terug willen innemen. Zo heeft Droste de marketing en verkoop teruggebracht naar de chocoladefabriek in Vaassen en wordt er gewerkt aan nieuwe smaken. “Niet meteen vijgen, maar wel bijvoorbeeld witte chocolade met koffiesmaak”, zegt Menno van den Bosch aan het FD.
Verkade is sinds twee jaar dan weer in handen van het Turkse Yildiz, dat al zijn snoepmerken heeft ondergebracht in het aparte bedrijf Pladis. “Dat wordt als een startup geleid en dat betekent investeren in groei en innovatie”, zegt Koen Regout, directeur bij Verkade. Ook onderdeel van Pladis is het Belgische Godiva, dat als chocolademerk aan een immense groei bezig is. Volgens Regout is er in de afgelopen acht maanden al meer vernieuwd dan in de voorbije acht jaar.